Integritatea funcționarilor publici și a Demnitarilor

images (1)

Acțiuni de implementare a proiectului „Transparența și responsabilitatea autorităților

publice prin activități comune ale mass – media și ONG – urile locale și regionale

         Pe data de 07 decembrie 2015 de între Consiliul raional Telenești, Asociația Obștească  „Concordia” și Centrul Național de Asistență și Informare a ONG – urilor din Moldova „CONTACT” a fost semnat un acord de parteneriat și colaborare, prin care s-a convenit asupra condițiilor, modului și termenelor activităților necesare pentru implementarea proiectului „Transparența și responsabilitatea autorităților publice prin activități comune ale mass – media și ONG – urile locale și regionale”, proiect finanțat de către Uniunea Europeană.

Scopul proiectului menționat, este de a contribui la consolidarea rolului societății civile și mass – media în monitorizarea și prevenirea corupției la nivel local în R. Moldova prin formarea de capacități comune a ONG – urilor, mass – media și autorităților locale de a implementa inițiative participative.

Obiectivele urmărite prin semnarea acestui acord sunt:

  1. Sporirea eficienței luptei împotriva corupției în sectorul public, prin dezvoltarea și implementarea planului anti – corupție la nivelul raionului Telenești.
  2. Consolidarea capacităților a cel puțin 60 de reprezentanți a ONG – urilor și instituții mass – media, în monitorizarea și prevenirea corupției de la nivel local.
  3. Instruirea reprezentanților administrației locale, noi aleși în monitorizarea și prevenirea corupției la nivel local.
  4. Implementarea activităților comune anti – corupție, ONG – Mass media în comunitățile țintă.
  5. Diseminarea bunelor practici în monitorizarea și prevenirea corupției la nivel local.

 

Astfel, în conformitate cu Acordul semnat, pe data de 27 ianuarie 2016 în incinta Consiliului raional Telenești a avut loc prima din cele șase  sesiuni a Grupului de lucru, delegat să participe la elaborarea „Planului de prevenire și combatere a corupției, în cadrul autorităților publice locale din raionul Telenești”.  În cadrul acestei sesiuni, grupul de lucru format din funcționari publici, agenți economici, reprezentanți ai societății civile, a organelor de drept și consilieri raionali, împreună cu reprezentantul  CNAI a ONG – urilor „CONTACT”, dl Ion TIPA – doctor în drept și conferențiar universitar, au stabilit principiile de bază și activitățile care urmează a fi desfășurate, în următoarele sesiuni de lucru, pentru a asigura elaborarea Planului, într-un termen optim și în conformitate cu exigențele Uniunii Europene. Totodată, în cadrul sesiunii,  Dl Ion Tipa s-a referit și la Noțiunile de integritate, Codul și normele de conduită, precum și Instituțiile/ Autoritățile care sunt responsabile de asigurarea integrității. Un modul separat în cadrul sesiunii a constituit subiectul: Declararea și controlul veniturilor funcționarilor publice, cât și conflictele de interese, soluționarea acestora.

 

%d blogeri au apreciat: