MESAJ DE CONDOLEANȚE ADRESAT FAMILIEI ESINENCU

Astăzi, a fost petrecut pe ultimul drum scriitorul, scenaristul și dramaturgul Nicolae Esinencu. În aceste triste clipe, Administrația raionului Telenești, aduce sincere condoleanțe familiei, rudelor, prietenilor marelui scriitor.

Nicolae Esinencu s-a născut în 1940, în satul Chiţcani, raionul Teleneşti. S-a afirmat ca poet, prozator, dramaturg, scenarist, fiind membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova şi al Uniunii Scriitorilor din România. Printre cele mai de seamă creaţii ale lui Esinencu este şi scenariul pentru filmul „Turnul de lemn”, premiat la Festivalul Filmului Naţional de la Costineşti, România.

 Nicolae Esinencu este cunoscut prin volumul său de debut „Antene” (1968), urmat de cărţile de poezie „Sens” (1969), „Dealuri” (1974), „Copilul teribil” (1979), „Stai să-ţi mai spun” (1983), „Cuvinte de chemat fetele” (1986), precum şi de volumele de proză „Sacla” (1968), „Portocala” (1970), „Toi” (1972), „Era vremea să iubim” (1977) şi altele.

 Scriitorul Nicolae Esinencu a fost autor al pieselor de teatru „Grand prix”, „Tabachera”, „Fumoarul”, „Oameni de paie”, „SRL Moldovanul” şi al scenariilor de film „Tunul de lemn”, „Vâltoarea” şi „Doi saci cu moldoveni”, creaţii care s-au bucurat de mare succes.

 De asemenea, scriitorul a editat şi cărţi pentru copii: „Harbuzul lui Fănel” (1972), „Bună dimineaţa” (1977) ş.a. În 1999-2004, Esinencu îşi adună opera în „Scrieri alese” (şase volume).

 Creaţia literară  a scriitorului s-a bucurat de cele mai înalte aprecieri ale criticilor literari din Republica Moldova şi România.

 Nicolae Esinencu a jucat un rol decisiv în procesul de deşteptare naţională, fiind în epicentrul evenimentelor de la Uniunea Scriitorilor în anii ’90.

 Este deţinător al Ordinului „Gloria Muncii”, al Ordinului Republicii, laureat al Premiului de Stat al Republicii Moldova, Om Emerit în Artă din Republica Moldova. 

Clipe de regret şi tristeţe la pierderea unui Mare Artist, Nicolae Esinencu, omul care a fost mereu provocator, sincer, non-conformist, a creat noi paradigme culturale şi noi forme de expresie artistică.

 

Fie-i ţărâna uşoară şi Dumnezeu să-L odihnească în pace…

%d blogeri au apreciat: