MESAJUL PREȘEDINTELUI RAIONULUI CU PRILEJUL SĂRBĂTORII ZIUA EUROPEI

Cu ocazia Zilei Europei și împlinirii a 66 de ani de la primul demers oficial care a făcut, în timp, posibilă construcția Uniunii Europene de astazi., Preşedintele raionului Telenești, Diana MANOLI, aduce felicitări călduroase locuitorilor și băștinașilor raionului, partenerilor din ţările europene — ambasadori, diplomaţi, reprezentanţi ai structurilor europene — care se află în prezent în Republica Moldova, urându-le sănătate și prosperitate.

Ziua Europei, sărbătorită pe 9 mai, zi în care s-a constituit marea familie a Europei, semnifică dorinţa de apropiere între toate ţările continentului european. Prin sărbătorirea Zilei Europei ne  arătăm ataşamentul la principiile care au clădit o comunitate bazată pe democraţie, respectarea drepturilor omului, bunăstarea cetăţenilor, prietenia şi colaborarea dintre ţările şi popoarele europene.

Europa unită a devenit astăzi o fortăreață a democrației, transparenței, diversității și identității tuturor națiunilor, acestea întruchipând  valorile libertății, care exprimă, de fapt, esența  Uniunii Europene, iar liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii Republicii Moldova reprezintă o victorie comună. Acum, ca niciodată, este important să fim uniți în idealuri și fapte, să perseverăm pe calea europeană și să afirmăm cu demnitate că Europa este Casa noastră comună

Nu e nimic mai plăcut și comod în a trăi într-o lume în care nu contează de ce naționalitate ești, ce rasă, religie, apartenență politica sau culoare a pielii ai, unde orice persoană este respectată și prețuită. Așa că de ce nu am serba Ziua Europei, e totuși ziua a viitoarei casei noastre!

Nu degeaba motto-ul principal al Europei este „Unitate în Diversitate”. Europa este o lume în care fiecare stat este diferit după tradiții, limbă, caractere; însă în același timp Europa este o lume în care toți sunt uniți și solidari unul fața de altul! Eu vă felicit cu ocazia zilei de 9 mai deoarece apreciez faptul că Europa promovează idealuri de pace, libertate și prosperitate și în R. Moldova!

 

ZIUA EUROPEI. Istoric

ZIUA EUROPEI. În fiecare an, la 9 mai, se serbează Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state. Decizia a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985.

Declaraţia Schuman a stat la baza amplului proces de construcţie a unei Europe unite. Statele Beneluxului şi Italia s-au alăturat Franţei şi Germaniei şi, la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Olanda. Aceste state au semnat, la 25 martie 1957, Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE). Pe parcurs, procesul de integrare economică a fost acompaniat de procesul de integrare politică a statelor membre.

Ulterior, la acest complex proiect de construcţie europeană s-au alăturat Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), iar la 1 mai 2004, noi zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria şi la 1 ianuarie 2007 Bulgaria şi România. Uniunea Europeană are în prezent 27 de state membre.

Printre evenimentele de diplomaţie publică şi culturală care au loc cu acest prilej se numără manifestările comune organizate sub egida preşedinţiei Uniunii Europene: mese rotunde, expoziţii de carte şi fotografii, proiecţii de filme artistice şi documentare, distribuirea de materiale promoţionale despre ţările europene. Acţiunile dedicate sărbătoririi acestei Zile europene continuă pe tot parcursul lunii mai.

ZIUA EUROPEI 9 MAI, nu înseamnă numai data de naştere a proiectului european, ci şi o zi a bucuriei de a fi împreună, o zi a voinţei de solidaritate, o zi a marii comunităţi din care fac parte toţi cetăţenii UE. Poate fi definită, astfel, ca ziua cetăţenilor unei ‘Europe Unite’, care s-a construit de-a lungul deceniilor ca o unitate în diversitate.

Unii cetățeni asociază în primul rând Uniunea Europeană cu dreptul la liberă circulație, alții democrația și drepturile omului și pacea cu țările vecine, iar unii privesc UE ca un furnizor de securitate, siguranță, dezvoltarea economică, locurile de muncă, lupta împotriva corupției și exploatarea resurselor naturale.

Datorită naturii politice a zilei, mereu sunt observate încercări de a educa oamenii despre Uniunea Europeană și discursuri în sprijinul integrării europene. Drapelul este un alt simbol cu un rol important în celebrarea zilei Europei.

Deși există preferința de a sărbători ziua Europei pe 9 mai, având în vedere vizibilitatea mai mare a Uniunii Europene, 5 mai este încă celebrată în unele state europene datorită rolului Consiliului în apărarea drepturilor omului, democrației parlamentare și a statului de drept.

În contrast, Declarația Schuman a fost doar o propunere de unire a industriilor de cărbuni și oțel ale Franței și Germaniei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

%d blogeri au apreciat: