INTOXICAȚIILE LA COPII – MĂSURI DE PREVENȚIE

Centrul  de   SĂNĂTATE pUBLICĂ raional Telenesti

 

Intoxicațiile la copii – măsuri de prevenție

 

            Copilul Dumneavoastră e într-o mișcare permanentă și o clipă de neatenție poate fi fatală. Părinții sunt datori să asigure protecția copilului începînd cu vîrsta cea mai fragedă pînă la maturizare. Deaceia, Vă prezentăm cîteva măsuri de precauție, măsuri de siguranță pe care le puteți lua în casă pentru a evita intoxicațiile.

Intoxicațiile reprezintă totalitatea tulburărilor provocate de întroducerea voluntară sau nu, a unei sau a mai multor substanțe toxice din neatenție, accidentale sau în urma conflictelor în familie între părinți și copii sau alte persoane.

Rețineți; medicamentele, pesticidele, soluțiile de curățat, dizolvanții, diferite plante otrăvitoare (matraguna, masalarița, chiar și unele plante decorative din apartamente) inhalarea gazului ( monoxid de carbon, gaz lichifiat, gaz metan și altele) sunt substanțele toxice care pot provoca intoxicații.

Substanțele toxice pot pătrunde în organism pe trei căi:

 1. Prin organele respiratorii.
 2. Prin tractul digestiv.
 3. Prin piele.

Cea mai răspîndită și periculoasă cale este pătrunderea substanțelor toxice prin organele respiratorii deoarece toxinele prin capilarele pulmonare trec în circuitul  sanguin. Destul de periculoasă este și calea de pătrundere a toxinelor prin piele, mai ales a celor care se dizolvă în grăsime și lipoizi.

Semnele sugestive pentru intoxicații sunt apariția rapidă de semne și simptome neurologice (cefalee, amețeli, pierderea echilibrului, încetarea vederii), respiratorii (respirație grea), cardiovasculare, gastrointestinale – vărsături, diaree violentă, crampe intestinale puternice.

 

Remediile și măsurile de prevenire la astfel de accidente, pentru a evita intoxicațiile trebuie de avut în vedere următoarele recomandări și măsuri de precauție:

 1. Păstrarea medicamentelor, detergenților, substanțelor chimice, substanțe de curățit în dulapuri închise cu lacăt, să fie inaccesibil copiilor.
 2. Nu depozitați produsele chimice cu cele alimentare.
 3. Nu păstrați substanțe chimice fără etichete sau în sticle destinate produselor alimentare (lapte, ceai, suc, etc.).
 4. Nu consumați medicamente în fața copiilor și nu vorbiți despre medicamente în fața copiilor că fiind niște ”siropuri” sau „bomboane”.
 5. Nu lăsați la îndemîna copiilor cosmetice, parfumuri, dizolvanți, șampunuri, balzamuri.
 6. Învățați copilul să nu mănînce fructe și legume nespălate.
 7. Nu țineți în casă plante decorative al căror frunze sau flori ar putea produce intoxicații.
 8. Explicați copiilor că în natură există plante otrăvitoare și ciuperci.
 9. Ameliorați conflictele în familie și între copii.

În ultimii ani pe raion este o tendință de creștere a numerilor cazurilor de intoxicație exogene de origine chimică la copii. În anul 2014 s-au înregistrat 21 cazuri, din ei de la 1-3 ani 5copii, cu alcool – 1, cu medicamente – 4, de la 3-18 ani, inclusiv 16 – 1 caz cu pesticide, 2 alcool și 13 cu medicamente, caz suicid – 4.

În anul 2015 s-au înregistrat 17 cazuri, din ei de la 1-3 ani – 3 copii, toți cu medicamente, de la 3-18 ani – 14, cu alcool 9 copii, 1 – pesticide, 4 alte substanțe toxice, cu scop suicid – 3.

Pe parcursul a 8 luni a anului 2016 au fost înregistrate 7 cazuri, din ei la copii 1-3 ani – 1 cu alte substanțe chimice, de la 3-18 ani – 6 cu medicamente, caz suicid – 5.

În urma cercetării cazurilor de intoxicații exogene la copii, s-au constatat următoarele:

 1. Accesul copiilor la procurarea și păstrarea pesticidelor și păstrarea lor în diferite ambalaje fără etichete.
 2. Păstrarea pesticidelor și altor substanțe toxice la domiciliu în beciuri, garajuri alături de produse alimentare.
 3. Eliberarea medicamentelor fără recetă.
 4. Accesul liber a copiilor la medicamente și alte substanțe toxice.
 5. Folosirea alcoolului fără control sau cu exces.
%d blogeri au apreciat: