Atenţie, se apropie sezonul vijelios 2017

În perioada de primăvară-toamnă LEA (liniile electrice aeriene), posturile de transformatoare (PT) deseori sunt supuse supratensiunilor electrice ca rezultat a descărcărilor  atmosferice (fulgere) şi pot duce atît la defectarea lor, cît şi a receptoarelor electrice conectate la reţeaua electrică.

De reţinut că, Republica Moldova este o regiune cu intensificări sporite a descărcărilor electrice, unde numărul lor poate atinge 60-80 ore pe an, iar consecinţele provocate de fulger pot fi grave, cu pierderi materiale irecuperabile, iar în unele cazuri pot pune în pericol viaţa omului.

Numai în anul 2016 în raionul Teleneşti au avut loc 197 de deconectări avariate a firelor LEA-10 kV din cauza vântului puternic a furtunilor ,descărcărilor atmosferice intensive ce au provocat defecţiuni tehnice în sistemul de electroalimentare, incomodităţi consumatorilor finali de energie electrică  ,defecţiuni ale aparatelor electrocasnice.

Pentru a asigura lucrul normal a liniilor electrice şi posturilor de transformare este necesar din timp de a îndeplini măsuri de protecţie a lor,de pregătire către sezonul de supratensiuni atmosferice care începe pe 1 aprilie 2017. Inspecţia energetică teritorială Orhei sector Teleneşti  avertizează pe toţi consumatorii de energie electrică, care au la balanţă posturi de transformare şi linii electrice aeriene şi operatorul de reţea ICS Union Fenosa SA ca să verifice, să testeze şi să pregătească instalaţiile antifulger către sezonul vijelios 2017.

Reamintim tuturor consumatorilor despre pericolul sporit pentru viaţa omului pe care îl prezintă descărcările electrice şi necesitatea respectării stricte a regulilor elementare de securitate privind fulgerul. Astfel, în timpul descărcărilor electrice recomandăm să:

– intraţi în casă imediat;

– nu vă apropiaţi de uşile şi ferestrele deschise, ţevi de metal;

– deconectaţi de la reţea receptoarele electrice;

– nu ieşiţi din maşină dacă vă aflaţi la volan;

– în timpul fulgerului nu vă deplasaţi şi nu folosiţi obiecte de metal;

– dacă sînt numai copaci izolaţi unul de altul în regiune, găsiţi un loc deschis cît mai îndepărtat şi

staţi în poziţie aplecată.

– acoperișule caselor din ţiglă metalică să fie unite la priza de pământ

Doar o atitudine serioasă din partea proprietarilor instalaţiilor electrice privind această problemă va asigura evitarea avariilor în reţelele de distribuţie şi utilizare, precum şi a cazurilor de accidente (electrocutări).

 

 

Inspector Energetic de Stat IET Orhei sector Teleneşti                                 Barilov A.

%d blogeri au apreciat: