25 ANI DE LA ÎNCEPUTUL ACȚIUNILOR DE LUPTĂ PENTRU APĂRAREA INTEGRITĂȚII ȘI INDEPENDENȚEI R. MOLDOVA

Consiliul raional Telenești în colaborare cu Asociația Obștească a combatanților de pe Nistru Telenești, Inspectoratul de Poliție Telenești și Primăriile din raion, organizează pe 02 martie 2017  comemorarea  a 25 de ani de la începutul acţiunilor de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova.

În 2017 se împlinesc 25 ani de la declanşarea operaţiilor militare (1992, 2 martie) şi semnarea „Acordului Elţin – Snegur” de încetare a focului (1992, 21 iulie). Conflictul din zona de Est al Republicii Moldova (Transnistria) face parte din categoria conflictelor izbucnite la periferia fostei URSS la finele existenţei ei, constituind o consecinţa a unui şir de factori interni şi externi, precum şi a problemelor moştenite din trecutul istoric controversat. Acest conflict nu face parte din categoria celor interetnice sau interconfesionale şi, totodată, nu este nici unul intern. Evenimentele ce au urmat după stoparea ostilităţilor militare din 1992 au demonstrat că locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru, în majoritatea lor, nu se percep reciproc ca duşmani.

La război au participat circa 28 000 de combatanţi, militari şi rezervişti ai Armatei Naţionale, colaboratori ai MAI şi SIS, sute de voluntari şi civili. În lupte şi-au pierdut viaţa circa trei sute de cetăţeni, dintre care și 4 polițiști din raionul Telenești, circa 1200 s-au ales cu răni şi traume, sunt persoane dispărute, inclusiv şi din rândul populaţiei civile.

Astfel, pentru organizarea și desfășurarea acțiunilor comemorative dedicate acestui eveniment, prin Dispoziția Președintelui raionului  a fost elaborat Planul raional al manifestărilor dedicate comemorării a 25 ani de la începutul acţiunilor de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova, care prevede un șir de acțiuni,  printre care:

  • oficierea serviciilor divine în lăcașurile de cult și la monumentele din localitățile raionului;
  • Depunerea de flori la mormintele colaboratorilor organelor afacerilor interne şi militarilor căzuţi în acţiunile de luptă
  • în instituțiile de învățământ de toate nivelurile vor avea loc ore de educație patriotică și de comemorare a eroilor căzuți în lupte, cu păstrarea unui moment de reculegere;
  • Organizarea de către primăriile din localităţile raionului a meselor de pomenire cu participarea veteranilor acţiunilor de luptă;
  • Desfăşurarea pe 03 – 05 martie a turneului de fotbal în memoria eroilor căzuţi în timpul acţiunilor de luptă pentru apărarea integrităţii şi independenţei Republicii Moldova
  • etc.

Totodată, în data de 02 martie, când este marcată „Ziua Memoriei”, în Sala Mare de ședințe a Consiliului raional (etajul 2), cu începere de la ora 10:00 va fi organizat un eveniment de comemorare, sub genericul „O rană deschisă a Moldovei – 25 ani de la conflictul de pe Nistru”,  la care sunt invitați: participanții la acțiunile de luptă, administrația raionului, primarii satelor și comunelor, angajați ai Inspectoratului de Poliție, etc. După finisarea evenimentului , aproximativ la ora 11:30, va fi organizat Marșul Memoriei, participanții deplasându-se de la Consiliul raional, spre monumentul „Eroului căzut la datorie” din or. Telenești, unde va avea loc și depunerea de flori.

În contextul celor expuse mai sus, invităm locuitorii raionului să participe la activitățile de comemorare preconizate, inclusiv la evenimentul   „O rană deschisă a Moldovei – 25 ani de la conflictul de pe Nistru”, cât și la Marșul Memoriei.

%d blogeri au apreciat: