9 MAI – Ziua Victoriei împotriva regimului nazist și Ziua Europei

Mesajul Președintelui raionului Telenești, Dna Diana MANOLI, cu ocazia marcării a 72 de ani de la Victoria asupra regimului nazist și Zilei Europei:

„Stimați teleneșteni, dragi veterani,

Ziua de 9 mai 1945 are o conotație dublă și se referă la data în care Aliaţii din cel de-al doilea război mondial au obținut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt celei mai distrugătoare conflagrații din istoria bătrânei Europe. Victoria naţiunilor din coaliţia antifascistă a permis edificarea unei noi Europe – o Europă fără războaie, o Europă a dezvoltării paşnice, o Europă a libertăţii. Deaceea, ghidați de responsabilitatea apropierii țării noastre de standardele europene, Parlamentul Republicii Moldova, recent au declarat pentru ziua de 9 mai încă o sărbătoare – Ziua Europei. Este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Avem temei să credem că realizarea aspirațiilor la un viitor mai bun este integrarea ţării noastre în Uniunea Europeana, spaţiu al democraţiei și prosperităţii.

Cu prilejul a 72 de ani de la terminarea celui de-al II-lea război mondial îi felicit pe cei care au avut tăria şi curajul să lupte pentru valorile care au oferit posibilitatea generaţiei noastre să trăim într-o altă lume decăt cea concepută de ideologia fascistă sau nazistă.

Sincere mulţumiri acelora, care au depus toate eforturile pentru a asigura un viitor liniştit şi paşnic pentru noi şi generațiile viitoare, celor care au luptat  pe liniile frontului întru fericirea noastră. Demnitatea, patriotismul şi voinţa Dumneavoastră constituie pentru noi un exemplu demn de urmat, iar în memoria celor căzuți pe câmpul de luptă, Vă îndemn să coborâm, pe o clipă, sufletele noastre în bernă, pentru a ține un minut de reculegere în semn de recunoștință și considerație pentru eroii neamului nostru.

Stimaţi teleneșteni,

Pe lângă comemorarea celei de a 72- a aniversare, în această zi memorabilă, celebrăm şi Ziua Europei. O zi dedicată istoriei unui continent care a dăruit un model de cultură și de civilizație, un model de solidaritate, de dialog și de colaborare pentru binele comun.

În acest context, aş dori să aduc felicitări tuturor cetățenilor, urându-le pace, solidaritate şi realizări remarcabile în toate domeniile. Fie ca această zi să rămână în istoria continentului, o zi în care europenii vor trăi, generaţii după generaţii, sentimentul deplin al vieţii în libertate, înţelegere între naţiuni şi respect reciproc. Linişte şi pace în casele şi în sufletele Dumneavoastră!”

 

În același context, astăzi, 9 mai 2017, cu ocazia marcării a 72 ani de la încheierea celui de al II – lea război mondial, soldat cu victoria aliaților asupra regimului nazist, precum și pentru marcarea „Zilei Europei”, la Telenești s-a desfășurat marșul solemn de comemorare a victimelor căzute pe câmpul de luptă, dar și de onorare a veteranilor. La acest eveniment au participat Președintele raionului, Primarul orașului, reprezentanți ai Consiliului raional și orășenesc, veterani de război, angajați a serviciilor publice raionale, cât și locuitori ai raionului. Manifestația a început cu un minut de reculegere în memoria celor căzuți pe câmpul de luptă, însoțit de salva de salut executată de angajații inspectoratului de poliție. Evenimentul a continuat cu depunerile de flori la complexul memorial din or. Telenești, după care, de către Părintele Nicolae de la Biserica „Sf. Maria” din or. Telenești, a fost oficiată o slujbă de pomenire a celor căzuți pe câmpul de luptă. Manifestația oficială dedicată marcării Victoriei asupra regimului nazist și Zilei Europei, s-a finalizat cu discursul Primarului or. Telenești, Dl Vadim Lelic. 

Totodată, pentru marcarea acestor evenimente, în orașul Telenești este organizată o cursă ciclistică la care  participă elevi a gimnaziilor și liceelor din r. Telenești, iar în localitățile raionului sunt programate un șir de acțiuni social – culturale și sportive. 

 

%d blogeri au apreciat: