MUZEE ȘI ISTORII DUREROASE: DESCRIE NEDESCRISUL ÎN MUZEE

Spectacolul  nocturnadei muzeale.

Sub zariștea serii, pe 20 mai curent, dulcele târg Telenești se pomeni inundat de sunetele muzicii săltărețe răzbătând  din molcuma  stradelă  Ciprian Porumbescu.

Aici, la castelul bătrânesc (numit  și ,,Villa Roși”),la citadela câtorva  generații  cu  fior de Tricolor și spirit de Țară, unde actualmente se  află Muzeul Raional de Istorie și Etnografie, demara Noaptea Europeană a Muzeelor.

La spectacolul serii și-a îndreptat pașii, înaintea celorlalți ,,tinerețea în ie” – cei de-și  fac studiile la instituțiile preuniversitare din urbe. Au sosit meșterițele populare cu un bagaj impunător de mostre  pentru expoziții, concursuri și demonstrări de master-class. Au manifestat dorință de asistare și cadre didactice, veterani ai muncii, localnicii însetați de frumos, toți cei neindiferenți la noțiunile ,,rădăcini” ,,patrie” ,,nume”.

      Tuturor acestora ,,cetatea amintirilor”, muzeul, le așteaptă pașii.

Ca orice sărbătoare înaltă, ea a avut și partea solemnă, după care începu spectacolul nocturnadei muzeale.

Băeții și fete cu har au jucat dansul ardent al vărstei, apoi hora dulce și rotunda. Monologul nopții era întrețăsut de melodiile executate de către tinerii de la Școala de Muzică ,,Academicianul Gheorghe Mustea.” Au răsunat cântece regăsite, cu vechi motive în ecouri noi. Aceeași întrepreți mărinimoși au oferit și un concert de promenadă.

Obiectele rezultate din truda mâinilor iscusite ale meșterilor populari aminteau despre seninele datini și obiceiuri venite din părinți, prin înșiruirea lor făcând asociație cu un basm neterminat.

Noaptea cu nuanțe de poveste a fost completată de excursiile oaspeților prin sălile instituției, tema lor fiind una inedită: ,,Misterele muzeului”, oferind numeroase clipe de gândire la savurarea culorilor și ecourilor din timpuri apuse. Au fost explicate, în premieră, fragmente din hrisoave ștampilate, au fost descrise biografii ale unor figuri de mare importanță din acest vechi colț de țară.

Au fost depănate și ,,amintiri cu busuioc prins la icoană”, taine ce se ascund sub pleoape de istorie.

A fost binevenită expoziția de fotografii ,,Prin Teleneștiul de odinioară”. Poze de epocă, din trecutul mai îndepărtat și mai recent al urbei, cu chipuri vechi și vederi de cândva, de la diverse evenimente și din viața cotidiană, coborând de la un secol la altul.

Expoziția de desene executate de către elevii ciclului secundar al gimnaziului ,,Mihai Eminescu” avea genericul optimist ,,Să trăiești, drag oraș Telenești”. Ele ofereau imaginea de astăzi a baștinei.

…Când orologiul bătu miezul nopții, în muzeu se reinstaură tăcerea provizorie…

 

 

%d blogeri au apreciat: