…UNEORI VISELE DEVIN REALITATE…

… Câteodată visele devin realitate.  Vacanța mare cu mare  început cu mari  surprize atât pentru copii talentați ai Școlii Raionale de Arte Plastice  N. Moisei Telenești cât și pentru profesorii care i-au  însoțit în miraculoasa călătorie în Polonia. Pentru prima dată în urma unui acord de parteneriat încheiat în anul 2016 între Consiliul Raionat Telenești și Pviatul Sandomierz din Polonia am avut parte de o mini vacanță de 7 zile care ne v-a rămâne mult timp în amintire.

Prima zi a decurs neașteptat de interesant am descoperit împreună cu grupul de elevi și profesori   minunile orașului Sandimierz un oraș cu clădiri și o arhitectură veche, cu  străzi pline de lumină și frumusețe, o atmosferă relaxată și chiar romantică,  printre care se numără : Ratusz, Biserica sf.Paul, Poarta Opatowska, Catedrala orașului Biserici și Muzee istorice. 

Cu deosebită plăcere am pictat crâmpee din oraș fiind îndrumați de cetățeanul de onoare al orașului Sandomerz domnul Iurie Sulimow, un pictor deosebit de talentat, care a reprezentat în pânzele sale frumusețea acestui oraș. 

     Pe moment discuțiile s-au încins. Noi profesorii am avut despre ce discuta cu artistul, iar copii impresionați de arhitectura orașului au demonstrat prin lucrările lor adevărata măiestrie, ca mai apoi să fie apreciați și încurajați de Iurii Sulimow. În zilele următoare călătoria noastră s-a întreptat spre munți. Prima noastră locație a fost orașul Murzasicle, următorul oraș Zakopane, s-a dovedit a fi amplasat chiar la poalele munților Tatra, cu piscuri  înalte parcă se țineau de mănă adevărate splendori fiind unul dintre cele mai importante lanțuri montane din întreaga lume avănd rolul de graniță naturală între Polonia și Slovacia.

       A urmat o vizită la Colegiul Gostomianum din or. Sandomierz. Aici am făcut cunoștință cu Alexandru Tarpan, originar din R. Moldova, stabilit în Polonia, care a povestit multe lucruri interesante. Copii din Moldova au demonstrat în fața elevilor și a administrației Colegiului lucrări irepetabile realizate în diverse materiale și tehnici care au rămas ca amintire în instituție. 

    Deasemenea am avut ocazia să ne împărtășim experiența la o casă de copii, care au rămas impresionați de abilitățile copiilor din Telenești și noi la rândul nostru am fost surprinși de căldura și bunătatea lor. Am lăsat acestor copii o bucățică din sufletul nostru prin intermediul lucrărilor realizate la moment. Despărțirea nu a fost ușoară. 

    Excursia noastră s-a încheiat cu călătoria pe răul Vistula unde am făcut cunoștință cu conducerea orașului Sandomierz . Domnii au apreciat mult prietenia dintre orașul Sandomierz și Telenești, a împărțit mici cadouri și ne-a urat drum bun. Copii din Telenești au surprins gazdele cu lucrări realizate de ei. Revenind acasă elevii susțin că această vizită de studii le-a lăsat urme adânci în suflet deoarece în Polonia au văzut locuri frumoase și oameni deosebiți.

   Cu siguranță vom mai avea întălniri în locurile minunate ale regiunii Sandomerz și nu numai locuri de care am rămas plăcut impresionați pentru că dăinuie dragostea, bunătatea, cumsecădenia tuturor oamenilor întălniți.

Ne-am dori foarte mult ca copii din Polonia să ne viziteze, să ne împrietenim și mai mult prin intermediul artei, căci arta nu are granițe.

     Desigur, organizatorii ne-au oferit clipe de neuitat, la care suntem recunoscători.

 

%d blogeri au apreciat: