„ZIUA PROFESORULUI” – 2017

Data de 5 octombrie este marcată în toată lumea drept „Ziua Profesorului”. O zi deosebită nu numai pentru cei care zi de zi depun un efort deosebit pentru a insufla discipolilor dragostea de cunoștințe și noi descoperiri, dar pentru noi toți, deoarece doar cu ajutorul profesorului devenim ceea ce suntem, sau ne dorim a fi. Fără îndoială că,  în spatele fiecărui om, bogat sau sărac, celebru sau nu, se afla un dascăl. Iar primul dascăl care ne sculptează caracterul si sufletul este, neîndoielnic, învățătorul. Când spui școala, în mintea fiecăruia dintre noi apare chipul profesorilor. Azi, sărbătorind „Ziua Profesorului”, sărbătorim de fapt ziua oamenilor care au ca misiune să le dezvăluie copiilor „corola de minuni a lumii”, ei fiind cei care marchează profund dezvoltarea personalității copilului. 

Cu această ocazie, stimați Pedagogi, Consiliul raional și Președintele raionului aduce în dar cele mai sincere felicitări și urări de bine. Vă dorim să aveți multă sănătate, răbdare, realizări frumoase, bucurii de la cei apropiați și de la discipoli, liniște în suflet  și să purtați în continuare cu cinste și demnitate onorificul titlu de semănători ai Cunoștințelor, Frumosului și Binelui.

 

Totodată, pe 04 octombrie Cadrele didactice din raionul Telenești au sărbătorit Ziua lor Profesională.

Organizarea la nivel raional a Zilei Internaționale a Educației, cunoscută și ca Sărbătoarea Profesională a lucrătorilor din învățământ, este o tradiție de mulți ani.

An de an în organizarea Sărbătorii un aport considerabil îi revine Consiliului Raional Telenești. Acest fapt demonstrează că membrii Consiliului Raional, Președintele raionului, alte persoane de conducere acordă o atenție prioritară educației în general și actorilor din sistemul educațional, în mod special.

În data de 04 octombrie, într-o atmosferă de sărbătoare, sub acordurile fanfarei (o minunată surpriză pregătită de elevii Centrului de Creație din Telenești, manager doamna Gherman Olga), cu flori și alte cadouri simbolice (aceiași elevi de la Centrul de Creație au oferit fiecărui cadru didactic, fiecărui oaspete câte un calendar școlar pentru anul 2018) la Casa de Cultură din Telenești s-au adunat manageri școlari, cadre didactice din învățământul preșcolar și  preuniversitar, primari, veterani ai muncii pedagogice, specialiști tineri în primul an de activitate, alte persoane.

Prezentatorii Nicoleta Arnăut, Ion Macari (elevi în clasa a XII-a în Liceul ”L. Blaga” din Telenești) au solicitat onorarea Imnului de Stat al Republicii Moldova, al Imnului Uniunii Europene, după care au invitat la microfon proaspătul șef al Direcției Generale Educație, Doamna Pascaru Alina, un conducător școlar de vocație cu o experiență managerială de 7 ani.

Șeful DGE Telenești a adus mulțumiri tuturor celor prezenți în sală pentru dedicația lor profesională și i-a invitat la o sărbătoare de zile mari, astfel dând start omagierii lucrătorilor din învățământ din raion.

A urmat la microfon Doamna Manoli Diana, Președintele raionului, care a adus calde felicitări cu ocazia sărbătorii tuturor celor prezenți și mulțumiri cadrelor didactice, elevii cărora au obținut performanțe la diverse activități educaționale. Dovadă a recunoștinței și recunoașterii muncii de instruire și educație au fost Diplomele de merit, pe care Doamna Președinte le-a înmânat unui grup de manageri și cadre didactice (Babără Silvia, directorul Liceului Teoretic ”Lucian Blaga” Telenești – Diploma Guvernului Republicii Moldova; Gherman Olga, directorul Centrului de Creație a elevilor din Telenești, Cersac Svetlana, directorul Gimnaziului ”N. Popa” Verejeni, Bosîi Ludmila, directorul Gimnaziului ”D. Cantemir” Mândrești, Anton Raisa, specialist principal în cadrul DGE Telenești, Postolachi Veronica, directorul adjunct al Liceului teoretic ” Lucian Blaga” Telenești – Diplome ale Ministerului Educației, Culturii și Cercetării). Doamna Președinte, asistată de Secretarul Consiliului Raional, Dl. Sergiu Lazăr, a înmânat apoi Diplome de merit din partea Consiliului Raional unui grup de aproape 20 de cadre didactice, manageri școlari, veterani ai muncii pedagogice. 

Punctul culminant l-a constituit invitarea în scenă a veteranilor muncii pedagogice, care au atins o jumătate de secol de activitate pedagogică și continuă să activeze în școală: Bulmaga Alexandru și Bulmaga Polina din Zgărdești, Verbițchi Ana din Țînțăreni, Scalețchi Iulia, Telenești, Andoni Zinaida, Inești. Veteranii activi s-au învrednicit de Diplome ale Consiliului Raional și premii bănești.

La festivitate a asistat și doamna Ioxa Eugenia, exșeful DGE Telenești, căreia i s-a înmânat Diploma Consiliului Raional și care a ținut să mulțumească pentru colaborarea cu Direcțiile, Secțiile din cadrul Consiliului în perioada în care a condus sistemul de învățământ din raion.

Diplomele Direcției Generale Educație au fost înmânate de către șeful DGE, Doamna Pascaru Alina. O noutate pentru acest an a fost decernarea nu doar a Diplomelor nominale, ci și a Diplomelor decernate colectivelor instituțiilor educaționale. Printre acestea se numără: Liceul Teoretic ”Lucian Blaga” Telenești (director Babără Silvia), Gimnaziul ”N.Popa” Verejeni (director Cersac Svetlana), Gimnaziul ”D.Cantemir” Mândrești (director Bosîi Ludmila), Gimnaziul Brînzenii Vechi (director Cușnir Sofia), Gimnaziul Ghiliceni (director Cîntăreț Anastasia), Gimnaziul ”T. Brădescu” Chiștelnița (director Juncu Andrei), Gimnaziul Țînțăreni (director Stoica Ludmila), Gimnaziul Ciulucani (director Popa Lilia), Gimnaziul Budăi (director Gorea Alina). Drept criterii pentru decernarea acestor Diplome au servit: rezultatele obținute de către elevi la diverse concursuri, competiții școlare, implicarea instituțiilor în imlementarea proiectelor, utilizarea rațională a bugetului instituției, nivelul de pregătire către noul an școlar, nivelul de realizare și calitatea incluziunii școlare a elevilor cu CES.

N-au rămas neobservați nici profesorii, elevii cărora s-au făcut remarcați la concursurile, competițiile de nivel republican: Rusu Efrosinia, profesoară de geografie, Sula Ana, profesoară de biologie, Luchian Svetlana, profesoară de limbă franceză, Popovici Ludmila, profesoară de matematică, Bradu Elena, profesoară de limbă franceză, Zatic Elena, profesoară de fizică, Sărbu Dumitru, profesor de istorie, Postolache Veronica, profesoară de limbă română, Cernolev Ludmila, profesoară de limbă franceză, Ambrosi Ana, bibliotecară, Sîrbu Tatiana, profesoară de limbă română. Toate aceste doamne dedicate elevilor, axate pe performanțele lor, s-au învrednicit de Diplome de merit din partea DGE Telenești.

Un alt punct culminant al evenimentului l-a constituit omagierea veteranilor muncii pedagogice, care se află la odihnă binemeritată. Domniile lor au fost felicitați de către președintele Consiliului Raional al Sindicatului lucrătorilor din învățământ, doamna Șpac Zinaida, care le-a oferit și premii bănești.

În final, specialiștii tineri, care sunt în primul an de activitate, după ce au fost felicitați de prim vicepreședintele raionului, Dl Harghel Vasile, care le-a înmânat și un ajutor material din partea Consiliului Raional, au dăruit flori veteranilor muncii pedagogice, primind în loc un cuvânt de încurajare pentru activitate pedagogică îndelungată din partea Domnului Bulmaga Alexandru, care continuă să activeze al 53-lea an.

Evenimentul a continuat cu un amplu program artistic, prezentat de către elevii Școlii Raionale de Muzică ”Academician Gh. Mustea” (director Domnul Ursu Valentin) și membrii cercurilor artsitice din filialele Centrului de Creație Telenești (director Doamna Gherman Olga).

Elevii care frecventează Centrul de Creație din Telenești au uimit publicul cu nivelul artistic înalt de interpretare a dansurilor populare și sportive, dar și cu o amplă expoziție de lucrări care au fost expuse publicului în holul Casei de Cultură.

Finalul Sărbătorii Zilei Profesionale a lucrătorilor din învățământ a culminat cu evoluția vulcanică a talentaților interpreți de muzică populară și de estradă Olga Ciolacu și Ian Raiburg.

Acesta a fost un alt cadou-surpriză (pentru că, până în ultimul moment, cei prezenți nu au știut despre planificatul recital al interpreților îndrăgiți) din partea Consiliului Raional Telenești și a Doamnei Președinte Diana Manoli, în mod special.

Participanții la eveniment au rămas mulțumiți de modul în care s-a desfășurat sărbătoarea lor profesională și de surprizele zilei, oferite cu drag de organizatori.

Doamna Pascaru Alina, șeful DGE Telenești, a mulțumit organizatorilor evenimentului (Consiliul Raional; Doamna Sultan Natalia, autorul scenariului; directorii instituțiilor extrașcolare: Doamna Gherman Olga, Domnul Ursu Valentin; prezentatorii Arnăut Nicoleta, Macari Ion), gazdei evenimentului (primăria orașului Telenești, Secția Cultură) pentru receptivitate și colaborare, pentru atmosfera de sărbătoare.

%d blogeri au apreciat: