ÎNTRUNIREA RAIONALĂ CU BENEFICIARII PROIECTULUI ENERGIE ȘI BIOMASĂ

Astăzi, 12 octombrie 2017 în sala de ședințe a Consiliului raional Telenești a avut loc „Întrunirea raională a beneficiarilor Proiectului Energie și Biomasă (PEB)”, la care au participat primarii și managerii instituțiilor ce au aplicat la Proiectul sus menționat.

În mesajul de salut, Președintelui raionului Dna Diana Manoli a făcut referire la faptul că Republica Moldova fiind un stat dependent de importul de energie, prioritar ar trebui să se acorde atenție proiectelor ce implică diversificarea surselor energetice, inclusiv la nivel de administrație locală, cât și la nivel instituțional. Totodată, studiile efectuate, demonstrează că biomasa este cea mai viabilă și ușor acceptabilă sursă de energie.  Spre exemplu în r. Telenești au fost instalate sisteme termice pe bază de biomasă în 6 instituții publice, fapt care a dus la sporirea simțitoare a consumului de energie din biomasă în localitățile rurale, în același timp acest lucru generează încurajarea dezvoltării piețelor locale de producere a energiei.  La moment de sisteme termice pe bază de biomasă beneficiază: Gimnaziu Chiștelnița, Sărătenii Vechi; grădinița și Centrul de artă și Tehnologii din  Verejeni,  grădinița nr. 4 și  Centrul Multifuncțional din Telenești, Centrul de sănătate Căzănești, în total fiind încălzită o suprafață de 13046 m2, beneficiari direcți fiind 11204 persoane, dintre care 1208 copii.  În cadrul aceluiași proiect în raion avem implementate două parteneriate publice private, în cadrul cărora au fost date în exploatare două linii de producere a brichetelor și peleților.

 În cadrul întrunirii de astăzi, au mai fost abordate subiectele:

  • Impactul Proiectului Energie și Biomasă în dezvltarea sectorului bioenergetic în R. Moldova, moderat de Dna Ina Zglavuță – specialist în comunicare, PEB
  • PEB în r. Telenești, realizări și provocări; Foaia de parcurs a instituțiilor beneficiare după încheierea mandatului, subiecte moderate de Dl Vitalie Vieru – specialist sisteme de producere a energiei regenerabile, PEB
  • Experiența trecerii la sistemul de încălzire pe biomasă la școala din Sărătenii Vechi, moderat de Dl Mihai Nidrigan, Managerul gimnaziului Sărătenii Vechi.

Întrunirea s-a finalizat cu runda de întrebări și discuții.

Energie și biomasa Telenesti 2017

Picture 1 of 6

%d blogeri au apreciat: