15 IANUARIE – ZIUA NAȚIONALĂ A CULTURII
De Ziua Națională a Culturii, marcată în ziua de naștere a marelui poet, Luceafărul literaturii noastre, Mihai Eminescu, în sala de festivități a BPR „Vasile Alecsandri” a avut loc o activitate de suflet la care au fost prezenți: Prim-vicepreședintele raionului Telenești dl Vasile Harghel, Secretarul Consiliului raional dl Sergiu Lazăr, angajații bibliotecilor, caselor și căminelor de cultură din localitățile raionului și alți invitați de onoare. Un farmec aparte a evenimentului au fost tinerele talente, elevi ai Liceului Teoretic „Lucian Blaga”, care au prezentat un recital de poezii și au cântat piese pe versurile lui M. Eminescu. Cu cântece de suflet au evoluat Iulia Cazacu, Andrian Levițchi, Iulia Climentovschi.
A devenit o tradiție ca de Ziua Națională a Culturii, să fie menționate persoane care au adus un aport considerabil, în dezvoltarea și promovarea culturii naționale, prin participare, susținere și contribuție la desfășurarea diferitor activități culturale.
Astfel au fost menționate următoarele nominalizări:
- Pentru dezvoltarea vieții culturale prin organizarea sărbătorilor de nivel local, pentru găzduirea Festivalului raional „Cântec, joc și voie bună”, pentru mobilizarea comunității în acțiunile culturale de păstrare și valorificare a obiceiurilor și tradițiilor autohtone a fost nominalizat primarul localității Bănești Vasile Popovici.
2. Următoarea nominalizare i-a revenit unei doamne, care își împărtășește cunoștințele cu oricare care dorește să studieze limba engleză. Participă activ la diferite activități desfășurate în incinta BPR „V. Alecsandri” la care contribuie cu idei din experiența sa de muncă. Voluntară de la Corpul Păcii pe nume Jesica.
3. Pentru un aport considerabil în susținerea vieții culturale, prin amenajarea și dotarea, mai ales, a bibliotecii publice locale, care se plasează ca cea mai amenajată și dotată bibliotecă publică locală din Pentru faptul că pune în valoare biblioteca ca pe o instituție de o maximă importanță pentru comunitate, a fost nominalizat d. Andrei Moldovan, primarul localității Ordășei.
4. Următoarea nominalizare i-a revenit unei persoane care indiferent de distanță, cu inima și cu gândul e mereu la baștina Deși se află în Israel, încearcă să culeagă evenimente din istoria raionului Telenești, pe care a reușit să le adune în câtevai cărți despre raion, editate din banii proprii. O mare parte a cărților este dedicată vieții culturale a Teleneștiului de altă dată. Aceste cărți le putem găsi pe rafturile BPR „V. Alecsandri” și în Muzeul Raional de Istorie și Etnografie, care au fost donate de către autor domnului Noie Rotaru.
5. A fost nominalizată doamna Tatiana Cojocaru, care pe lângă problemele cotidiene, mereu participă și susține viața culturală din raion. Este membră a colectivului artistic „Crăițele”, este un partener și un bun prieten al Muzeului raional de istorie și etnografie. Într-un cuvânt, unde sunt activități culturale, acolo e și Doamna Tatiana Cojocaru.
6. Pentru promovarea bunelor practici a BPR „V. Alecsandri”, pentru susținerea și promovarea vieții culturale în Telenești a fost nominalizat dl Vadim Lelic, primar de Telenești.
A treia ediție a premiului DAC „Dăruire pe Altarul Culturii„ i-a revenit unei persoane cu adevărat mărinimoase, care poartă mereu în suflet dragostea de cîntec. Prezent la toate activitățile culturale de amploare desfășurate în raion. Pe lângă specialitatea de profesor de istorie, mai este un păstrător al folclorului strămoșesc. La toate evenimentele la care evoluează ca solist, participă ca voluntar mulțumindu-se doar cu aplauzele spectatorilor și cu căldura sufletească și buna dispoziție ce o transmite ascultătorilor, prin cântecele sale. În anul 2017, luna noiembrie, a împlinit 20 ani de când activează ca solist în orchestra de muzică populară „Poiana Codrului” de la Centrul de Cultură Telenești.
Premiul DAC „Dăruire pe Altarul Culturii„ a fost înmânat domnului Ilie Cazacu.
Evenimentul s-a încheiat cu depunere de flori la bustul „Mihai Eminescu”.