FESTIVALUL „DRAG MI-I CÂNTECUL ȘI PORTUL„ – ediția 2018

Festivalul raional „Drag mi-i cântecul și portul”, organizat de către Secția Cultură Tineret și Sport Telenești, cu prilejul Zilei Naționale a Portului Popular, s-a desfășurat în localitatea Budăi, sat cu o frumoasă aniversare de 395 ani de la fondare. 
Evenimentul a demarat cu Parada Portului Popular a colectivelor artistice din localitățile raionului, cu mesaj de felicitare din partea Președintelui raionului Telenești doamna Diana Manoli și cu un mesaj de salut din partea gazdei sărbătorii, primarului localității Budăi, domnului Victor Drăgan. Un oaspete de onoare a evenimentului a fost Angel Agachi, deputat în Parlamentul Republicii Moldova. La sărbătoare au fost prezenți vicepreședintele raionului doamna Ecaterina Furculiță, Șef al Direcției Generale Educație doamna Alina Pascaru, primari ai Localităților din raion. 
În cadrul acestul eveniment, s-a adus un omagiu costumului popular, lăsat nouă, ca moștenire de la stămoși. A fost amenajată o minunată expoziție a costumului popular de către angajații Muzeului raional de Istorie și Etnografie și a lucrărilor meșterilor populari al Filialei Telenești a Uniunii Meșterilor Populari din Republica Moldova. Colectivele artistice au prezentat un program de cântece folclorice , culese de la baștină și dansuri populare autohtone, au purtat cu mândrie costumul popular, care este un etalon de frumusețe, o valoare unicală, care nu trebuie neglijat ci valorificat, pentru a nu uita cine au fost strămoșii noștri.
Și-au prezentat măiestria artistică colectivele din localitățile Budăi, Ciulucani, Brînzeni, Hirișeni, Bogzești, Cîșla, Suhuluceni, Verejeni, Orchestra de muzică populară „Poiana Codrului” de la Centrul de Cultură Telenești, ansamblul de dans „Codrenii” etc. Toți participanții au fost menționați cu diplome și premii bănești. 
Atât folclorul cât și portul popular trebuie păstrat cu sfințenie și transmis urmașilor noștri, care la rândul lor vor păstra și vor transmite zestrea neamului nostru în timp.

 

 

%d blogeri au apreciat: