ELEVII DE LA CHIȚCANII VECHI AU SALĂ DE SPORT CONSTRUITĂ DIN TEMELIE

La 1 octombrie, la gimnaziul „Valeriu Cordineanu” din comuna Chițcanii Vechi a fost dată în exploatare sala de sport. La ceremonia de deshide a participat Președintele raionului Telenești, Diana Manoli, Deputatul în Parlamentul Republii Moldova, Angel Agache, șeful Direcției Generale Educație, Alina Pascaru.

Prin parteneriatul tenace dintre administrația instituției de învățământ, a Consiliului raional, a Primarul comunei, Taburceanu Alexandru, și a d-lui Deputat s-a reușit construcția din temelie a unei săli de sport după cerințele contemporane.

 Ideia de proiect aparținea încă ex-președintelui raionului, Boris Burcă, iar susținută plenar de actualul președinte, Diana Manoli. Suma investită constituie 3 milioane de lei, surse financiare alocate din bugetul instituției, din bugetul raional și bugetul de stat (contribuție cu 500 mii lei). Elaborarea proiectului și lucrările de construcție au durat circa 4 ani, în schimb, elevii vor avea orele de sport în sală nouă, cu toate condițiile necesare. Până la moment, gimnaziul nu avea o sală de sport tipică unei instituții de învățământ, ci aveau o sală adaptată. Pe perioada frumoasă a anului foloseau terenul de sport, iar în condițiile de iarnă se înghesuiau într-o sală mică unde nu exista nici plasă pentru volei, nici panou pentru baschet.

Potrivit spuselor dnei Tamara Cucu, directorul instituției, școala este foarte veche. S-au găsit dovezi că temelia a fost pusă în anul 1936 de către Andrei Găină, fost primar dar și membru al Sfatului Țării în anii 1918. Pe parcursul anilor clădirea a suferit schimbări și adaptări. A fost lărgită cu săli de studii, a fost renovată treptat, iar astăzi dispune și de sală încăpătoare de sport, lucru neplanificat cu 82 de ani în urmă.

La eveniment a fost invitat și preotul pentru a oficia serviciu divin pentru un început bun.

Astăzi, discipolii instituției sunt foarte mulțumiți de condițiile create, spunând că demult așteaptă nerăbdători să-și îmbunătățească performanțele sportive. 

%d blogeri au apreciat: