Premierul Pavel Filip și întregul Cabinet de miniștri în vizită în raionul Telenești

În raionul Telenești, la data de 12 octombrie echipa de la Guvern, Prim-Ministru Pavel Filip, autoritățile administrației publice locale din raion s-au întrunit într-o ședință comună pentru a asculta problemele raionului și împreună a găsi soluții optime pentru rezolvarea acestora, dar și pentru a vorbi despre inițiativele bune ale Guvenului.

Ședința a fost deschisă de președintele raionului, Diana Manoli, care a prezentat o informație generală despre raion, realizările din ultimii ani, perspectivele de dezvoltare, inclusiv a enumerat principalele probleme care necesită o implicare activă.

Primari, consilieri raionali, conducătorii serviciilor desconcentrate, managerii instituțiilor de învățământ au avut parte de un dialog direct cu toți membrii executivului. În cadrul întrevederii, timp de 3 ore au fost abordate cele mai arzătoare probleme a raionului, inclusiv au răsunat și multe propuneri pentru oficiali.

Prim – ministrul, Pavel Filip a prezentat principalele direcții de activitate ale guvernului orientate spre proiectele de modernizare a țării, referindu-se concis la domeniile agricultură, educație, sănătate, economie și infrastructură. În același context a reiterat că atenția autorităților rămâne concentrată pe promovarea reformelor. Tot aici, au fost relevate programele sociale lansate anul curent de guvern, proiectul „Drumuri bune pentru Moldova”, ”Prima casă”. A punctat că indemnizația unică pentru tinerii pedagogi a fost majorată de la 45 la 120 mii de lei. Iar pentru a acoperi deficitul de 200 de medici la sate, a fost inițiată reforma medicinii primare, care prevede deschiderea cabinetelor medicilor de familie. Pentru angajații sectorului bugetar, premierul a garantat că urmează a fi aprobată o nouă lege a salarizării, care va duce la majorarea salariilor.
Președintele raionului a accentuat în raportul prezentat că în cadrul programului ”Drumuri bune pentru Moldova, pentru anul 2018, în raionul Telenești este preconizat reabilitarea drumurilor locale de nivelul I, în sumă de peste 45 mil 733 mii lei și alte 11 mil 300 mii lei pentru reabilitarea drumurilor regionale. Adăugător la alocațiile din Bugetul de Stat pentru reabilitarea și întreținerea drumurilor locale,  din Fondul Rutier au fost alocate primăriilor 7 mil 574 mii lei. Pentru drumurile aflate în gestiunea Consiliului raional Telenești vor fi alocate 9 mil 638 mii lei, bani ce vor fi utilizați pentru întreținere și reparație. Până la moment au fost valorificați 60,4 mil lei.   

În domeniul educaţiei, pentru reparaţia şi modernizarea instituţiilor preşcolare şi preuniversitare, din mijloace financiare ale instituţiilor şi din cele obţinute din diverse proiecte s-au investit  14 mil 265 mii lei, inclusiv surse atrase din FISM și contribuția locuitorilor –  3 mil 912 mii lei.

Potrivit datelor prezentate în raportul președintelui, pentru domeniul sănătate, în raionului Telenești, în  anul  curent  au  fost   alocate   peste   2 mil  lei pentru reparația a 6 instituții medicale.

În scopul dezvoltării constante a raionului Telenești au fost evidențiate următoarele obiective majore, care pot fi realizate doar cu eforturi comune, cu contribuția logistică și financiară a Guvernului Republicii Moldova și anume:

  • Susținerea financiară la realizarea Construcției sălii de sport la gimnaziul din s. Bănești. Gimnaziul nu are  sală  sportivă, surse estimative  constituie 4- 5 mil lei. De această sală vor beneficia 350 de elevi.   
  • Pentru realizarea lucrărilor la reparație capitală a gimnaziului  ”M. Eminescu”, or. Teleneștii  mai sunt necesare mijloace în mărime de  2 mil 100 mii 
  • La construcției sistemul de aprovizionare cu apă și canalizare în s. Verejeni, e necesară contribuția primăriei de 1,2 mil lei, surse financiare de care primăria nu dispune la moment  pentru a  putea finisa obiectul.
  • Includerea proiectului de importanță regională ”Îmbunătăţirea căii de acces în regiunea centru prin reabilitarea drumului Băneşti – Teleneşti – Ţibirica”,  spre finanțare din sursele Fondul Național de Dezvoltare Regională.
  • Susținera proiectelor ”Reabilitarea clădirii gimnaziului din s. Mândrești, suma investițională în valoare de 2 mil 600  mii lei și ”Reabilitarea  Azilului  de bătrâni  din s. Sărătenii  Vechi”, cu suma investițiilor necesare  de 650 mii  lei, înaintate la Fondul de Eficiență Energetică.
  •   suport financiar pentru procurarea unui dispozitiv radiologic portativ pentru Spitalul Raional  Telenești.

Printre cele mai abordate probleme au fost: nivelul scăzut de salarizare în sectorul bugetar, reconstrucția apeductului din raion, dezvoltarea agriculturii, taxele locale, finanțarea insuficientă a instituțiilor de învățământ, asistența socială și necesitatea achiziționării  echipamentelor moderne pentru instituțiile medicale. Totodată, unii primari au solicitat ca programul „Drumuri bune pentru Moldova” să fie extins și pentru anii următori.

După ședință reprezentanții guvernului s-au deplasat în primăriile raionului pentru a se familiariza cu problemele existente dar și a discuta direct cu cetățenii din localități. Cele 31 de unităâi administrati-teritorială au avut acoperire cu câte un reprezentant al executivului.

Totodată, premierul Pavel Filip a avut separat o întrevedere cu antreprenorii din raionul Telenești. Discuțiile s-au axat pe situația mediului de business din regiune, impedimentele pe care le întâlnesc întreprinzătorii și posibilitățile de facilitare în continuare a activității acestora.

Premierul Pavel Filip a menționat că problemele agenţilor economici vor fi examinate minuţios de către ministerele şi comisiile guvernamentale de profil, inclusiv în cadrul Consiliului economic pe lângă prim-ministru, pentru identificarea soluțiilor optime.

 În cadrul deplasării în teritoriul raionului Telenești, premierul Pavel Filip a vizitat Întreprinderea cu capital străin SRL ”Northsite Textile”, filiala Telenești, fabrică de textile cu 130 de locuri de muncă, ce urmează a fi deschisă în scurt timp. Prim-ministrul a vizitat și SRL ”PRODCAR” din satul Negureni. O livadă intensivă, unde sunt aplicate cele mai moderne tehnologii de producere.

« 1 de 2 »
%d blogeri au apreciat: