UN DECENIU DE ACTIVITATE A MUZEULUI RAIONAL DE ISTORIE ȘI ETNOGRAFIE TELENEȘTI

Începuturile activităţii muzeale din Telenești sunt marcate de constituirea Muzeului Raional de Istorie și Etnografie, în toamna anului 2008, la 20 octombrie.

În pofida tuturor strădaniilor şi ofertelor generoase de exponate oferite din partea locuitorilor a oamenilor de artă, înfiinţarea unei instituţii muzeale raionale a fost aprobată cu entuziasm în deceniul respectiv  de către autorităţile locale de nivelul întâi și doi. În tot acest răstimp, muzeul a reușit să fie transferat într-un sediu nou, spațios, renovat și dotat după necesități. Clădirea veche moștenită din sec. al XIX-lea, a fost adaptată într-un templul al istoriei teleneștene. Arhitectura construcției, asociația de culoare și curtea în ansamblul se încadrează perfect în peisajul de escaladare între trecut, prezent și viitor.

Patrimoniul muzeului se structurează pe categorii de piese: pictură, sculptură, obiecte de artă decorativă şi aplicată, cărţi, ziare, istoria satelor şi a comunelor, filatelie, croşetare, broderie, port popular, unelte de muncă, obiecte ţesute, piese pentru ţesut ceramica, obiecte din metal, obiecte de uz casnic din lemn şi os, şi altele, așezate calitativ în șase săli ce reprezintă perioadele istorice prin care a trecut ținutul.

Muzeul Raional de Istorie şi Etnografie din or. Teleneşti este al doilea muzeu local din toată republica care deține Trofeul Ministerului Culturii, în domeniul muzeografiei,  obținut  în anul 2016.

Președintele raionului, Diana Manoli, în alocuțiunea sa a accentuat că ”…Muzeul este un adevărat templu de păstrare a valorilor naționale pentru noile generații, iar edificiul este întruchipat într-un impresionant tezaur al istoriei.” În același mesaj, a menționat că ”…Acest deceniu reprezintă ani de trudă necontenită în colectarea patrimoniului, iar obiectele adunate povestesc despre truda și odihna binemeritată a gospodarilor care păstrează și astăzi căldura focului ce le-au animat cândva. Tuturor celor care au contribuit la frumusețea lăuntrică a muzeului vă spunem mulțumesc pentru dragostea împărtășită trecutului nostru, pentru protejarea tezaurului, pentru promovarea artei naționale” astfel a încheiat președintele raionului, după care a înmânat un semn de gratitudine pentru directorul instituției.

Prezentă la eveniment, Svetlana Pociumban, șefa Direcției Generale Politici Culturale din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, a menționat meritele obținute de directorul –fondator al muzeului, inclusiv a accentuat că cuvintele de laudă sunt direcționate și spre autoritățile locale. Drept dovadă, pentru excelență în activitate managerial, contribuție substanțială la promovarea, protejarea și conservarea patrimoniului cultural, reprezentanta Ministerului a înmânat dnei Elena Iliescu diploma de gradul I-îi, semnată de către Prim-ministrul Republicii Moldova.

La toate mesajele de felicitare, cu ocazia aniversării a zece ani de trudă, s-au alăturat și oaspeții de la eveniment: Deputatul în Parlamentul Republici Moldova, Angel Agache, vicepreședintele raionului, Ecaterina Furculiță, primarul orașului, Vadim Lelic, ex-președintele raionului Boris Burcă, și alții care l-au urat succese în activitatea pe care o desfăşoară la salvgardarea patrimoniului cultural din raionul Telenești.

Programul sărbătorii cu genericul ”Muzeul Raional de Istorie și Etnografie Telenești – un deceniu la straja memoriei neamului” a inclus vernisajul de expoziție temporară ”MRIE la 10 de activitate”, a fost inaugurate sălile ”Istoria Instituțiilor din Telenești” și  ”Camara”, a fost lansată cartea autorului Noie Rotaru ”Telenuș și pasărea măeastră”.

Pentru a conferi o adevărată atmosferă de sărbătoare, cu un buchet select de melodii, au evoluat artiștii băștinași din raion: Sergiu Țurcanu, Elena Casapciuc, Angela Cabari. S-au alăturat cu interpretări și profesorii școlii de muzică ”Gheorghe Mustea„ din Telenești. Nici elevii instituțiilor de învățământ din oraș nu au lipsit cu frumoasele lor recitaluri, cântece și dansuri.

Încă o filă trasă în istoria muzeului, a raionului și a teleneștenilor.

%d blogeri au apreciat: