SĂRBĂTOAREA RAIONALĂ ”ARMONIILE TOAMNEI TELENEȘTENE„

În ultima duminică a lui octombrie, în Piața Renașterii din orașul Telenești a fost o mare forfotă, cu arome de bucate tradiționale, vin, gutui, cântec, joc și voie bună.

Sărbătoarea raională cu genericul ”Armoniile Toamnei Telenește” a adunat cele mai harnice și talentate ansambluri folclorice și colectivele de dans la festivalul „Cântec, joc și voie bună”, a intrigat cei mai buni gospodari cu podgorii și vinuri bune, a zădărnicit cele mai iscusite gospodine să-și prezinte cele mai gustoase bucate tradiționale, iar pe meșterii populari i-au motivat încă o dată în plus să-și promoveze dibăcia.

Izvorâte din năzuinţele şi dorurile poporului, din setea de veselie sau din dragostea pentru frumos, tradiţiile populare transmit valori şi crează punţi de legătură între generaţii. Sărbătoarea a fost deschisă cu parada portului popular întâlnită de conducerea raionului, reprezentanții Consiliului Raional, autoritățile publice locale de nivelul întâi și invitații la sărbătoare, inclusive Diana Dicusarî – director general, Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial.  

Sunetul din bucium a anunțat mulțimea despre începerea programului artistic din cadrul festivalului ”Cântec, joc și voie bună”. Cu o prestație fără precedent, au surprins publicul:

 1. Colectivele de  dans  de  la  Centru  de  creație  Telenești
 2. Orchestra de muzică  populară  „Poiana  Codrului”   de  la  Centrul  de  Cultură  Telenești.
 3. Ansamblul folcloric  „Cimpoieș”  Brînzeni
 4. Ansamblul vocal  ”Liliacul”  Căzănești
 5. Ansamblul de  muzică  și  dans  popular  „Răzeșii” s. Bogzești
 6. Orchestra de  muzică  populară „Floricica”   de  la  Centrul  de  Cultură Rezina
 7. Ansamblul folcloric  ”Lozioara”  Sărăteni
 8. Ansamblul de  muzică  și  dans  popular  „Geana  codrului”  Inești
 9. Colectivul artistic  de  dans  popular  din or. Teleneșri,   coregraf  Maxim  Burenescu
 10. Ansamblul folcloric „Țărăncuța”  Scorțeni
 11. Corul „Sărăteanca”  Sărăteni
 12. Anamblul de dans „Lăstărașii” Scorțeni
 13. Ansamblul  folcloric „Ciocîltenii”  din  Cioclteni,  r. Orhei
 14. Ansamblul folcloric  „Sălcioara”  Chiștelnița
 15. Ansamblul folcloric  „Cucoara”  Ciulucani
 16. Ansamblul  de  dans  popular,  copii   Văsieni
 17. Ansamblul de  muzică  și  dans  popular  „Frunza  nucului”  Inești
 18. Ansamblul de  dans  popular  „Codrenii”  Mihalașa
 19. Fanfara   din   Chițcani  Vechi
 20. Ansamblul  vocal  instrumental  „Lira”  din  Toplița,  România.

În programul sărbătorii au fost incluse trei probe competitive la care s-au înscris mai multe primării, colective a diferitor entități din raion, agenți economici, sau meșteri populari. Armonizate frumos într-un conglomerate de obiecte artizanale, unelte de uz casnic păstrate de la buneii buneilor, vin alb și roșu, bucate gustoase au fost amenajate în expoziții extraordinar de ingenioasă, așa cum se practică la moldoveni.

Toți participanții au fost premiați cu diplome, cadouri și premii bănești.

    La proba Cea mai amenajată curte”, pentru aspectul estetic al expoziției ce reprezintă o curte tradițională țărănească au fos decernați cu:

Locul I –  Primăria Telenești

Locul II  – Primăria Inești  

Locul III – Primăria Chiștelnița.              

La proba Bucătăria Tradițională, pentru prezența și varietatea bucatelor tradiționale

Locul   I  – Primăria Bănești                      

Locul   II  – Primăria  Nucăreni                         

Locul   III  – Primăria   Budăi  

La proba Cel mai bun vin – alb”,

Locul I – Dumitraș Anatolie, s. Vadul Leca

Locul   II  – Cotruță Vladimir, s. Văsieni

Locul   III  – Cotlău Constantin, s. Leușeni

La proba Cel mai bun vin – alb,

Locul   I  – Dulea Dumitru, s. Hirișeni

Locul   II  – Rusu Valeriu, s. Nucăreni

Locul   III  – Șeremet Ștefan, s. Căzănești

 Pentru participare activă în cadrul Sărbătorii  raionale  „Armoniile toamnei Teleneștene”  ediția  anului  2018 au fost menționați cu diplome, cadouri și premii bănești Meșterii populari: Iliescu Elena; Sinchevici Tamara; Drăgușa Raisa; Banari Angela; Banari Anatolii; Frățescu Constantin; Frățescu Tamara; Gîrlovan Ludmila; Mîndru Veronica; Tiuricov Anatolie; Gîrbu Anatolie; Drumea Gheorghii; Iosifidou Irina; Ropot Olga; Braniște Ion; Botescu Zinaida; Gîrlea Vera; Bîrsan Iurie; Donos Leonid

S-au învrednicit cu aceleași mențiuni și ceilalți participanți: Primăria Căzănești; Primăria Pistrueni; Primăria Negureni; Primăria Coropceni; Primăria Ciulucani; Primăria Văsieni; Primăria Tîrșiței; Primăria Scorțeni; Centrul de creație Telenești; Școala de arte plastice „N. Moisei”; Întreprinderea Silvică Telenești; Centrul Comunitar Multifuncțional „Filantropie”; Serviciul Social „Respiro”; Casa Comunitară Ciulucani; IP Gimnaziul „Mihai Eminescu” or. Telenești; Școala Profesional Tehnică or. Telenești; Grădinița „Andrieș” or. Telenești; Colectivul „Răzeșii” s. Bogzești; Grădinița s. Băneștii Noi; Grădinița nr. 4 or. Telenești; Centrul de creație Telenești; SRL „Lactofaur”; GȚ „Malai Valerian”.

Ziua de sărbătoare, a fost una plină de inspiraţie şi momente emoţionante, care au reanimat în spiritele celor prezenţi sentimente de dragoste înălţătoare pentru tradițiile naționale.

« 1 de 2 »
%d blogeri au apreciat: