MITING DE COMEMORARE A OSTAȘILOR CĂZUȚI ÎN RĂZBOIUL DIN AFGANISTAN

Manifestarea consacrată împlinirii a 30 de ani de la retragerea trupelor Armatei Sovietice din Afganistan, a adunat, lângă monumentul eroilor căzuți în lupte, autoritățile publice locale și veteranii de război la un miting solemn.

A fost intonat Imnul de Stat al Republicii Moldova, s-a anunţat un moment de reculegere în memoria celor plecaţi la Ceruri, s-au depus flori în semn de apreciere pentru curajul manifestat pe câmpul de luptă.

La întrunire au participat: președintele raionului Diana Manoli, primvicepreședintele Vasile Harghel, reprezentantul Guvernului Oleg Tudosan, șeful Secției Administrativ-militară, Sergiu Lipatov și cei 140 de veterani.

Prin Decretul Președintelui Republicii Moldova, veteranilor de război, participanților la acțiunile de luptă din Afganistan în perioada 24 decembrie 1979 – 15 februarie 1989 în cadrul contingentului limitat al trupelor militare sovietice în Afganistan, li s-a conferit Crucea comemorativă „Participant la acțiunile de luptă din Afganistan (1979–1989)”.

În alocuțiunea sa, președintele a menționat că: ”Gradul înalt de responsabilitate, vitejia și atitudinea conștiincioasă față de obligațiunea de serviciul militar manifestat de soldații din raionul Telenești, care au fost înrolați în trupele sovietice și care au participat la acel război, ne face încă odată să conştientizăm atât consecinţele devastatoare ale conflictului, cât şi necesitatea enormă pentru a prețui pacea pe care o avem. Reveniţi la baştină, o parte din veteranii acelui crunt război și-au dedicat cei mai frumoşi ani ai vieţii activităţii în cadrul organelor afacerilor interne. Anume acei veterani ai acestui cumplit şi îngrozitor război, au fost printre primii care au ripostat atacurilor separatiștilor din stânga Nistrului.”  Tot aici, din partea autorităților, președintele a mulțumit eroilor pentru sacrifiul manifestat și a punctat că: „…Numele lor vor rămăne pe veșnicie înscrise în paginile istoriei raioului nostru și a neamului moldovenesc, servind drept exemplu pentru toate generațiile. Amintirea acelor zile de luptă, care trece tot mai departe în istorie, este înveşnicită în monumente, opere de artă, în exemplul viu, demn de urmat al veteranilor, care au dat dovadă de bărbăţie, credinţă fermă în idealurile omenirii.”

Sănătate, pace, fericire şi căldură sufletească a dorit celor prezenţi Ion Sîrbu, preşedintele Asociației raionale a veteranilor războiului din Afganistan, care a amintit despre faptul că 211 de bărbaţi  tineri, din raionul Telenști, au fost înrolaţi în foţele armatei sovietice în războiul din Afganistan dintre care 8 nu au mai revenit.

Cuvântări legate de semnificaţia evenimentului au mai rostit: Sergiu Lipatov, șeful Secției Administrativ-militară, care a exprimat profunda recunoştinţă, respectul şi aprecierea pentru veteranii acelui război, îndemnându-i pe cei prezenţi  să trăiască în pace și fraternitate, să cultive tinerilor calități precum curajul și devotamentul, spiritul de sacrificiu.

Evenimentul a fost organizat cu suportul Consiliului raional, a Comisariatul Administrativ Militarb și a Asociației raionale a veteranilor războiului din AfganistPotrivit datelor statistice oficiale, în războiul din Afganistan au participat aproximativ 13 mii de moldoveni, dintre care 301 de militari și-au pierdut viața, patru au fost declarați dispăruți, iar alți 257 au rămas invalizi. Războiul a durat timp de un deceniu, între anii 1979 și 1989.

 

%d blogeri au apreciat: