Ambasadorul Poloniei a participat la o masă rotundă, organizată la Telenești

Joi, 18 aprilie, la Telenești, în cadrul unei mese rotunde s-a discutat despre domeniile de activitate și valorile Alianței Nord-Atlantice și cele ale Uniunii Europene. Evenimentul a avut loc în incinta Consiliului raional, organizat de către Asociația Obștească „Concordia”, specializată în Dezvoltarea mediului de afaceri CCI Filiala Orhei,  în colaborare cu Centrul de Informare și Documentare privind NATO din Republica Moldova, tema discuției fiind „Promovarea valorilor europene și euro-atlantice în zonele rurale”.

La lucrările Mesei rotunde a participat excelența sa Bartolomiej Zdaniuk, ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Polone în Republica Moldova, conducerea raionului Telenești, precum și reprezentanții autorităților publice locale, conducătorii serviciilor desconcentrate, șefii secțiilor și direcțiilor.

Elena Mârzac, directoare executivă a Centrului de Informare și Documentare privind NATO din Republica Moldova s-a referit la ceea ce este astăzi Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, remarcând că aceasta este una din principalele organizații de talie mondială, o alianță politică și militară, formată din 26 de țări membre din Europa și două (Canada și SUA) din America de Nord. Aceste țări cooperează în domeniul securității și al apărării, domeniile primordiale fiind: protecția cetățenilor; construirea parteneriatelor; combaterea noilor amenințări; construirea păcii și a stabilității. Dna Mârzac a vorbit despre activitățile de bază ale NATO, accentuând în deosebi, că Alianța promovează valorile democratice și militează pentru rezolvarea pașnică a disputelor. Referitor la Uniunea Europeană, dna Mârzac a relatat că aceasta este o uniune economică a mai multor state europene, 22 dintre care sunt membre ale NATO, alte 6 țări fiind neutre, dar toate se bucură de apărare colectivă din partea alianței NATO.

Excelența sa Bartolomiej Zdaniuk, ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Polone în Republica Moldova, a informat participanții Mesei rotunde despre experiența Poloniei ca stat membru al NATO și UE, cât și despre rezultatele acestei cooperări, despre beneficiile statelor și ale populației civile de a fi membru (cetățean) al UE. La fel, dumnealui a informat prezența despre asistența și ajutoarele venite din partea NATO și UE, exprimându-şi încrederea, că ajutorul și sprijinul NATO și UE până la urmă va fi apreciat de către populația Republicii Moldova.

Evenimentul a inclus şi o sesiune de întrebări şi răspunsuri, cele mai multe fiind adresate dlui Zdaniuk.

%d blogeri au apreciat: