Ziua profesională a lucrătorului medical şi a farmacistului – 2019

În ajun de Duminica Mare, în ziua de vineri, 14 iunie, sala Casei de cultură Telenești a găzduit sărbătoarea dedicată lucrătorilor medicali și a farmaciștilor. La eveniment a participat președintele raionului Telenești, Diana Manoli, secretarul Consiliului Raional Telenești, Sergiu Lazăr, comisarul Secției Administrativ – Militare Telenești, Sergiu Lipatov, inclusiv circa 300 de lucrători medicali, farmaciști din instituțiile medicale din raion și veterani ai sistemului medical. Desigur, cei mai așteptați au fost tinerii specialiști care au decis să se dedice cu devotament profesiei de medic sau asistent medical, aici la Telenești.

Președintele și-a exprimat gratitudinea față de această categorie de specialiști, care se dedică totalmente pentru salvarea vieților oamenilor. “Dumneavoastră sunteți cei care vegheați neobosiți starea de sănătate a tuturor cetățenilor, tratându-le boala și sufletul în baza simplei chemări a inimii. Cu ajutorul vostru se naște o ființă, o viață, se renasc raze de speranțe ale pacienților.  Zeci de ani de pregatire continuă, sute de ore de studiu, sute de pacienți și vieți salvate. În cuvinte puține, cam așa s-ar traduce viața unui medic. Profesia de medic este considerată, pe bună dreptate, una din cele mai nobile din lume, dar și una de o responsabilitate aproape inegalabilă, pentru că medicul este acel om care își dedică trei sferturi din viață sau chiar mai mult învățării, iar cei mai mulți nu se opresc niciodată din a ști mai mult. Corect spus – medicul este omul care alege aceasta meserie din dragoste pentru semeni. Și tot medicul este acel om care de multe ori își pierde sănătatea pentru a o salva pe a altora.

Dumneavoastră sunteți cei care, în pofida tuturor dificultăților întâlnite, rămâneți să prestați servicii medicale tuturor oamenilor care au încredere în voi şi în sfaturile D-voastră. Servicii centrate pe sănătatea populaţiei, pe condiţiile de îmbunătăţire a calităţii vieţii, prin diminuarea influenţei nefavorabile a factorilor de mediu, protecţia sănătăţii şi promovarea modului sănătos de viaţă.

Este îmbucurător faptul că datorită eforturilor depuse de managerii insituțiilor medicale și ai fondatorului s-a reușit considerabil, în ultimii ani, îmbunătățirea condițiilor de muncă aproape în toate edificiile de sănătate din raion.Vă doresc ca această perseverență să încolțească în inimile Domniilor Voastre, iar politicile de dezvoltare strategice să Vă asigure obţinerea unor rezultate performante, cu plasarea pacientului în centrul tuturor activităţilor. Cu certitudine, actualul potenţial medical va rămâne capabil să răspundă provocărilor, să reziste greutăţilor, să implementeze proiecte ce vor menține calea spre perfecțiunea comunității medicale din raion, deoarece cerințele pacienților secolului XI au avansat în urma modernizării, și absolut fiecare își dorește servicii calitative, prestate cu empatie și bună voiță.

Admir abnegaţia și angajamentul Dumneavoastră profesional și apreciez înalt contribuţia tuturor medicilor, asistenţilor medicali, și tuturor celor devotați care au rămas să lucreze în  instituțiile medicale din raion. Venim să ne închinăm pentru munca titanică depusă zi de zi, pentru devotament și profesionalism, pentru dăruire până la epuizare întru realizarea obiectivelor propuse. Fie ca perseverența și spiritul de sacrificiu să Vă însoțească mereu întru alinarea suferințelor pacienților, iar Dumnezeu să Vă lumineze calea și activitatea zilnică. Vă dorim ani plini de energie, cutezanţă, răbdare, echilibru şi tenacitate, iar toate dificultăţile să le depăşiţi cu tărie şi încredere.”, a spus Dna Manoli.

În urma alocuțiunii, a fost decernat Spitalul Raional Telenești cu diploma președintelui raionului pentru contribuție semnificativă la creșterea și menținerea indicelui de eficiență care determină performanța spitalului la nivel național, conform evaluărilor Centrului pentru Politici și Analiză în Sănătate, inclusiv cu ocazia marcării zilei profesionale ”Ziua lucrătorului medical și al farmacistului”, ediția 2019.

În același context, pentru contribuție considerabilă și cu prilejul aniversării a 20 de ani de la crearea medicinii primare au fost decernate cu diplome și Centrele de Sănătate din raion.

Cu mesaj de felicitare s-au alăturat șefii instituțiilor medicale, veterani și invitații. Au felicitat colegii, dorindu-le să muncească cu dăruire și în continuare, să aibă parte de sănătate și puteri încă pentru mai mulți ani. La fel au fost aduse mulțumiri și veteranilor din domeniu, după care au urmat un șir de diplome, flori și recunoștință din partea acestora. În acest interval, a fost dat citire și diplomelor semnate de ministerul de resort.

În condițiile actuale de criză de personalului medical, pe parcursul manifestației a fost acordată o deosebită atenție tinerilor specialiști care s-au încadrat cu brio în instituțiile de sănătate. Cu un suport financiar pentru fiecare tânăr s-a alăturat președintele raionului, dorindu-le atât celor 3 medici debutanți  (medic traumatolog, cardiolog și medic de familie) cât și celor 4 asistente medicale (asistent medical la Spitalul raional, 2 asistente la Medicina de Urgență și 1 asistentă medicală la CS Căzănănești) să rămână devotate locului de muncă, iar numărul de personal tânăr să crească constant. Dna Tamara Cantaragiu, veteran al muncii în domeniul sănătății a transmis simbolul medicinii ”Trofeul Purității,Sănătății” tinerilor 

 

Cu un buchet de melodii selecte a fost invitată interpreta de muzică ușoară Adriana Ochișanu care a încântat publicul cu vocea sa.

 

%d blogeri au apreciat: