Sincere condoleanțe

În aceste clipe de tristă despărţire, conducerea raionului Telenești transmite sincere condoleanţe rudelor cu trecerea în neființă a arhicunoscutei pictoriță – Eleonora Romanescu – ambasadoarea Moldovei prin vocație, laureată a Premiului de Stat, Maestru Emerit în Artă, Artist Plastic al popurului și Cavaler al Ordinului Republicii. Picturile sale, pe care le putem găsi în cele patru colțuri ale lumii, știu să vorbească cel mai bine despre ceea ce suntem și de unde venim.
Este o pierdere dureroasă pentru familie, este o pierdere importantă pentru toți cei care i-au fost prieteni, colegi, au apreciat-o sau au fost insuflați de optimismul, intelegența și frumusețea interioară, dar suntem convinși că forța personalității sale își va păstra rezonanța în sufletele noastre.
Fie ca Bunul Dumnezeu să mângâie familia îndoliată şi să le dea putere tuturor celor care au cunoscut-o şi au preţuit-o.
Cu profunde condoleanțe,
Conducerea raionului Telenești

 

Eleonora Romanescu s-a născut pe 26 aprilie 1926 la Leușeni, județul Orhei, România (astăzi satul Leușeni din raionul Telenești). Eleonora Romanescu este un nume care s-a afirmat în mediul artistic basarabean. Tablourile sale exprimă fidelitate: față de tradiție, valorile artei clasice, față de temele consacrate, dar și față de propriul eu artistic.

Doamna Romanescu își face studiile la Școala Republicană de Arte Plastice ”I. Repin” din Chișinău. Începând cu anul 1953, timp de 5 ani este profesoara de desen la Școala Pedagogică din Orhei. În perioada 1959-1964 – frecventează cursurile de restaurare-pictură în cadrul Atelierelor Centrale de Stat Iurie Grabari, Moscova. În aceeași perioadă este restaurator la Muzeul de Artă din Chișinău.
În anul 1958 devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din R.S.S. Moldovenească, iar câțiva ani mai târziu devine membru al conducerii Uniunii Artiștilor Plastici din R.S.S. Moldovenească.
A restaurat la Mănăstirea Răciula mai multe icoane, care au fost salvate de săteni din foc, în anii ’60, cînd se ducea lupta împotriva religiei.
În 1976 i se decernează Premiul de Stat pentru ciclul „Meleag natal”. În 1986 i se conferă titlul de Artist al Poporului din Republica Moldova, în 1996 – Ordinul Republicii, Premiul Uniunii Artiştilor Plastici din Republica Moldova.

A lucrat cincisprezece ani restaurator la Muzeul Național de Artă, apoi a activat alţi cincisprezece ani ca pedagog la Școala de Pictură din Chişinău, care poartă astăzi numele lui Igor Vieru.
A întreprins numeroase călătorii peste hotarele ţării noastre (Armenia, România, Extremul Nord, Mongolia ş.a.) de unde de fiecare dată se înapoia cu schiţe, după care a realizat mai multe tablouri: „Ararat”, „În portul Sevastopol”, „Munţii Aieverher” ş.a..
Artista are lucrări aflate în colecții particulare în Republica Moldova, România, Germania, Rusia, Franța, Statele Unite și Canada.
„Pictorița Eleonora Romanescu a cules culorile cu oglinzile ochilor, cu bătăile inimii, cu dragostea tainică pentru ele, care o poartă mereu în suflet și ne-a facut-o un al nostru, al tuturora și nu numai al nostru, ci și al celor în lume, unde pînzele dumneaei sunt vizionate în numeroase orașe din: Irak, Japonia, Mongolia, România, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Canada și SUA. Astfel pînzele pictoriței călătoresc pe meridianele planetei, purtînd ca niște oglinzi multicolore, sufletul Moldovei, de ieri și de azi și de mâine – republica oamenii, belșugul, speranțele.”
(Anatol Ciocanu)

Eleonora Romanescu, din 2012 este cetățean de onoare a raionului Telenești iar gimnaziul din satul Leușeni, astăzi, îi poartă cu mândrie numele.

 

%d blogeri au apreciat: