2 martie – Ziua Memoriei și Recunoștinței

 2 martie – Ziua Memoriei  și Recunoștinței

Un nou miting de comemorare pentru ostașii căzuți pe câmpurile de confruntări armate.

 Iată că 30 de ani la rând, pe data de 2 martie, cuprinşi de tristeţe, mai mulți reprezentanți ai instituțiilor publice se adună să comemoreze eroii care au luptat pentru integritatea ţării noastre. Se împlinesc 30 de ani de la declanșarea operaţiilor militare din anul 1992 la hotarul impus între locuitorii din partea stângă și partea dreaptă a râului Nistru. Este o zi când Republica Moldova este îndoliată pentru moarte feciorilor săi. 

Președintele raionului Mariana Ombun, vicepreședinții Alexandru Taburceanu și Alexandru Isac, șeful-adjunct al Oficiului Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat, Nelea Cazacu, blagocinul raionului Marian Boldescu,  primarul orașului Vadim Lelic, o bună parte din combatanți, șefi ai secțiilor și direcțiilor precum și angajați ai mai multor instituții, s-au adunat la Memorialul eroilor căzuți la datorie pentru a participa la ceremonia de comemorare a victimelor acestui conflict armat.

După ce a fost onorată simbolistica de stat a Republicii Moldova, în fața asistenței a luat cuvânt, președintele raionului Mariana Ombun pentru a elogia faptele de eroism a ostașilor care și-au jertfit viața pe altarul păcii și independenței plaiului natal, dar și pentru a-i susține pe cei care poartă în suflet și pe corp rănile războiului.

        Dna Mariana Ombun a menționat în alocuțiunea sa: ”… Astăzi este una din acele zile când de fiecare dată venim cu scuze către familiile celor care şi-au pierdut viaţa în acel conflict. Faptul că Republica Moldova şi-a sărbătorit 30 de ani de independenţă se datorează şi eroismului vostru, stimați combatanți!. Prin propria jertfire ați făcut ca statul nostru să existe.  Visul şi dorinţa pentru apărarea teritoriului exprimată prin acțiuni de luptă nu trebuie uitată şi astăzi avem nevoie, mai mult ca oricând, să fim consolidaţi, să fim împreună în acţiune şi uniţi nu doar teritorial, dar şi ca ţară, ca şi popor.  În semn de solidaritate pentru cei afectați de război ne plecăm frunțile în rugă pentru pace. 

Stimaţi combatanţi!

Vă mulţumim pentru actele de sacrificii, pentru pacea zilei de astăzi şi ne rugăm Domnului pentru voi şi pentru pacea zilei de mâine. Pentru pace în toată lumea. Vă dorim tuturor multă sănătate, bucurie şi fericire, noi izbânzi în activităţile cotidiene. Fie ca jertfa adusă de D-voastră, cei care a-ţi plecat la acest război să luptaţi pentru demnitatea de neam, să rămână pentru totdeauna în memoria acestui popor. Noi ne mândrim cu D-voastră şi e necesar în permanență să facem ca viaţa să vă devină mai uşoară, precum o meritaţi. Fie ca peste ani, faptele din 1992 să nu cadă pradă prafului uitării şi să fie înţelese şi apreciate de copiii şi nepoţii D-voastră.”

Cu luări de cuvânt s-au alăturat primarul orașului, Vadim Lelic, șeful Inspectoratului de Poliție Telenești, Dumitru Cebotari care le-au dorit în primul rând tuturor participanților la acțiunile de luptă rămași în viață un trai liniștit și un cer senin cu pace.

Cu un mesaj emoționant s-a alăturat și fostul participant la acțiunile de luptă pe malul Nistrului,  Ion Sofronescu, președintele Asociației obștești ”Uniunea participanților la conflictul armat pentru  apărarea integrității și independenței Republicii Moldova a raionului Telenești”. În alocuțiunea sa, reprezentantul Asociației raionale a menționat că: ”… „Noi, participanții la război suntem cei care trebuie să le vorbim tinerilor despre adevăratul sentiment de patriotism și cinste. Cunoscându-și trecutul și cât ne-a costat această libertate, copiii de azi vor făuri viitorul de mâine…”

După toate alocuțiunile a fost luat un minut de reculege pentru a omagia memoria celor 5 eroi decedați din raionul Telenești:

Bânzari Ion – (1965 -1992) s. Hirișeni

Brădescu Tudor Vasile – (1969 – 1992) s. Chiștelnița

Cordineanu Valerii Ion – (1969 – 1992) s. Chițcani

Dochițan Iurii Mihail – (1962-1992) s. Inești

Purice Vasile Nicolai – (1961-1992) or. Telenești

În memoria celor decedați, a fost organizat un serviciu divin, oficiat de către  blagocinul raionului Marian Boldescu, însoțit de preoții Vasile și  preotul Nicolae.

După depunerea de flori  la memorial, delegația de combatanți au avut parte de o masă de pomenire organizată cu suportul Consiliului raional.

 

 

%d blogeri au apreciat: