EDIȚIA a X-a A FESTIVALULUI „HORA SÂNZIENELOR” 2024

În duminica de 7 iulie, 2024, în parcul din str. Renașterii, or. Telenești, s-a desfășurat cea de a X-a ediție a festivalului – concurs folcloric al obiceiurilor și tradițiilor de vară „Hora Sânzienelor”. A fost o adevărată sărbătoare, care a adunat cele mai frumoase cântece folclorice, obiceiuri și tradiții strămoșești, expoziții culinare cu bucate tradiționale și multă lume bună, care poartă dragostea de portul popular și de folclor.
Ediția acestui an a fost una mai specială, deoarece ne-a onorat cu prezența sa, însăși Președinta țării, doamna Maia Sandu.
Ediție mai specială și prin faptul că a fost organizată în parteneriat cu Centrul Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, al cărui director general este doamna Silvia Zagoreanu.
A demarat sărbătoarea cu Parada Portului Popular al formațiilor artistice, cu mesaje de salut și de felicitare din partea gazdei evenimentului, președintele raionului Telenești, domnul Iurie Tulgara, din partea Președintei țării, doamna Maia Sandu, a reprezentantului Centrului Național de Conservare și Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial domnului Grigorie Oxinte și a Șefului Secției Cultură Tineret și Sport Telenești, domnului Pavel Casian.
În cadrul Festivalului au evoluat 13 formații artistice din raionul Telenești (Suhuluceni, Inești, Budăi, Brînzenii Noi, Leușeni, Ciulucani, Telenești, Scorțeni, Căzănești, Verejeni), ansamblul folcloric „Datina” din s. Petrești, r. Ungheni, Ansamblul folcloric „Movileanca” din s. Cuhnești, r. Glodeni și invitații speciali Formația „Floricică de la munte” din Piatra Neamț, România.
Nu a lipsit nici târgul meșterilor populari cu genericul „Păstrăm tradiția neamului nostru”, la care au participat meșteri populari din diferite regiuni ale țării, cu diverse lucrări meșteșugărești.
Conform hotărârii membrilor juriului, președintele căruia a fost domnul Grigore Oxinte, director adjunct al Centrului Național de Conservare și Promovare al Patrimoniului Cultural Imaterial, rezultatele Festivalului- concurs a fost următoarele:
Premiul Mare i-a revenit formației „Floricică de la munte” din Piatra Neamț, România.
Locul I- Ansamblului folcloric „Datina” din s. Petrești, r. Ungheni;
Locul II- Ansamblului „Frunza nucului” din s. Inești, r. Telenești;
Locul III – Ansamblului folcloric „Vatra” din s. Verejeni, r. Telenești.
Mențiune de Gradul I – i-a revenit ansamblului folcloric „Moștenitorii” din s. Suhuluceni, r. Telenești; Ansamblului folcloric „Țărăncuța” din s. Scorțeni, r. Telenești și Ansamblului folcloric „Cimpoieș” din s. Brînzeni, r. Telenești.
A încununat sărbătoarea Hora Mare încinsă de spectatori și membrii colectivelor pe melodiile Orchestrei de muzică populară „Poiana Codrului” de la Centrul de Cultură Telenești, dirijată de maestru Andrei Midoni și recitalul de muzică populară, prezentat de tinerii interpreți Ștefănel Pleșca și Tanya Tudor.
A fost o adevărată „Horă a Sânzienelor” în care s-a adus un omagiu portului popular și tradițiilor strămoșești.
Aducem sincere mulțumiri Consiliului Raional Telenești pentru sprijinul acordat în organizarea evenimentului.
Mari mulțumiri aducem Centrului Național de Conservare a Patrimoniului Cultural pentru suportul acordat în organizarea Festivalului- concurs folcloric.
Sincere mulțumiri formațiilor artistice care au evoluat în scenă, meșterilor populari, agenților economici, colaboratorilor inspectoratului de poliție, și nu în ultimul rând, Administrației Publice Locale Telenești, cât și tuturor celor care au contribuit la organizarea și desfășurarea Festivalului.
Doar împreună facem lucruri frumoase!!!
 
« 1 de 2 »
 
%d blogeri au apreciat: