ZIUA NAȚIONALĂ A CULTURII, EDIȚIA ANULUI 2020

Data de 15 ianuarie, zi în care s-a născut marele poet Mihai Eminescu este marcată în țara noastră Ziua Națională a Culturii, instituită prin Hotărârea Parlamentului la 12 aprilie 2012, ce are ca scop promovarea culturii naționale, a valorilor autentice, precum și a personalităților artistice din domeniul culturii. Cu acest prilej Secția Cultură Tineret și Sport Telenești a organizat un eveniment de suflet în cadrul căruia au fost nominalizate persoane deosebite care au adus un aport considerabil în promovarea și dezvoltarea culturii teleneștene. La eveniment au fost prezenți președintele raionului Telenești doamna Mariana Ombun, vicepreședintele raionului Alexandru Taburceanu, primari ai Autorităților Publice Locale, șefi ai serviciilor  descentralizate, angajații bibliotecilor și caselor/ căminelor de cultură din localitățile raionului și angajați ai muzeului.
A demarat evenimentul cu depunere de flori la bustul marelui poet „Mihai Eminescu”, cu onorarea imnului de stat al Republicii Moldova, cu mesaj de felicitare a vicepreședintelui raionului d. Alexandru Taburceanu.
În cadrul manifestării au fost menționați:
Ion Borș – primarul Autorității Publice Locale Cîșla;
Diana Manoli – ex-președinte al raionului Telenești;
Iacob Stegărescu – primarul Autorității Publice Locale Suhuluceni;
Andrei Midoni – conducătorul orchestrei „Poiana Codrului” din or. Telenești;
Olivia Furtună – tânără pictoriță din localitatea Bănești, lucrările căreia au fost vernisate în sala de spectacole, admirate cu mult drag de către public.
Au fost decernate diplome de onoare din partea Ministerului Educației Culturii și Cercetării al Republicii Moldova următoarii angajați în domeniul culturii:
Victoria Fheghiu – conducător al ansamblului „Lozioara” s. Sărătenii Vechi;
Ion Grițcu – director artistic, Centrul de Cultură Telenești;
Lascov Efimia – șef oficiu fonduri, biblioteca publică raională „Vasile Alecsandri”;
Borinschi Maria – directorul bibliotecii publice locale s. Brînzenii Noi;
Munteanu Valentina – directorul bibliotecii publice locale s. Chițcanii Vechi;
Pavel Casian – Șef Secție Cultură Tineret și Sport Telenești.
Posesoarea Premiului DAC „Dăruire pe Altarul Culturii”, a devenit doamna Svetlana Caprian, directorul Școlii raionale de arte plastice „Nicolae Moisei”, pentru contribuție la dezvoltarea culturii teleneștene prin promovarea tinerelor talente, pentru profesionalism și dăruire de sine.
Un omagiu poetului Mihai Eminescu, printr-un moment poetic deosebit, a fost prezentat în scenă, de un grup de elevi de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Telenești. Cu cântece de suflet au evoluat taraful din localitatea Negureni și Orchestra de muzică populară „Poiana Codrului” de la Centrul de cultură Telenești.

%d blogeri au apreciat: