Așezare geografică

800px-Telenesti_Map.svg

Harta raionului on – line

 

Coordonate: 47°35′00″N 28°30′00″E

Țară  Republica Moldova
Regiunea de dezvoltare Centru

Centrul raional Telenești

Suprafață
 – Total 849 km²

 

Poziţia geografică: În centrul Moldovei, la jumătatea traseului Chişinău Bălţi, 90 km de la Chişinău şi 50 km de la Bălţi.

Raionul Teleneşti este situat în centrul Moldovei, pe o suprafaţă de 84.86 mii ha, într-o zonă ce a oferit de-a lungul anilor condiţii de viaţă prielnice. El se învecinează cu 7 din cele 32 raioane administrative ale Republicii Moldova şi o populaţie de 68,2 mii de locuitori.

Aşezarea geografică conţine câmpii, dealuri și coline. Codrii sunt amplasaţi pe o jumătate din satele raionului. Aici cresc toate speciile de arbori şi arbuşti ce se întâlnesc în codrii Moldovei. Fauna este reprezentată de cerbi, mistreţi, căprioare, bursuci, vulpi, iepuri, gaiţe, turturele, dar şi alte păsări. Este important de menţionat că unele dealuri urcă la altitudinea de 300 m.

Reţeaua hidrografică este compusă din râurile Răut (35 km) şi Ciuluc (19 km). Raionul numără 99 de bazine acvatice cu o suprafaţă totală de 1351,68 ha, care îndeplinesc funcţia de irigare şi agrement cu mari gospodării piscicole la Verejeni, Mândreşti şi Ghiliceni.

Raionul este traversat de câteva coridoare de transport internaţional: M2-Chişinău-Soroca; M14-Brest-Briceni-Chişinău-Tiraspol-Odessa. Subsolul raionului conţine zăcăminte de calcar, piatră brută şi nisip.

%d blogeri au apreciat: