Ședința extraordinară a Comisiei teritoriale extraordinare pentru sănătate publică din 11.03.2020

În condițiile în care a fost decretată situație epidemiologică în țară, precum și a măsurilor urgente întreprinse de către autorități pentru a preveni răspândirea epidemiei în rândul populației, conducerea raionului a convocat, astăzi 11 martie în ședință de urgență membrii Comisiei teritoriale extraordinare de sănătate publică. În cadrul ședinței, membrii au fost familiarizați cu prevederile Hotărârii nr. 6 din 10.03.2020 a Comisiei națională extraordinară de sănătate publică și s-a aprobat Planul de acțiuni privind măsurile de prevenție, combatere a gripei umane și infecției cu coronavirus de tip nou (COVID – 19)

Pe parcursul şedinţei fiecare membru s-a expus pe marginea situaţiei din punct de vedere al dotării instituţiilor din subordine cu stocuri de preparate biodestructive şi echipamente de protecţie. În acest context, coordonatorul Centrului de sănătate publică Orhei, subdiviziunea Telenești, Eugen Manoli a menţionat că cea mai vulnerabilă parte a populaţiei la infecţiie acute căilor respiratorii sunt persoanele de vârsta a 3-a şi copiii. Prin Ordinul Nr. 292 din 10.03.2020 procesul educaţional în toate instituţiile de învăţământ din raion a fost sistat în perioada 11-23 martie 2020, iar orele vor fi recuperate ulterior, potrivit spuselor şefului Direcţiei Generală Educației, Alina Pascaru.
A fost propus ca în fiecare primărie să fie întrunite comisiile pentru situaţii excepţionale de nivelul I pentru a decide în privinţa monitorizării persoanelor revenite recent din ţările cu nivel sporit de contaminare. Acestea trebuie somate referitor la necesitatea lor de a se afla în carantină timp de 14 zile. Controlul respectării acestei cerinţe, pe lîngă angajaţii medicinei primare le revine primăriilor.
S-a decis ca fiecare instituţie medicală din raion să raporteze pe parcursul zilei situaţia actualizată preşedintelui Comisiei raionale pentru situaţii excepţionale.
Reieșind din necesitatea asigurării sustenabilității activităților s-a constatat că toate instituţiile medicale din raion sunt aprovizionate cu cele necesare în caz de necesitate, ceea ce va permite activitatea neîntreruptă şi mai departe a serviciilor publice vitale pentru funcţionarea societăţii.

Preşedintele raionului Telenești, Mariana Ombun a făcut îndemn la calm şi a rugat conducătorii institușiilor publice și locuitorii raionului să manifeste prudenţă maximă,  să dea dovadă de responsabilitate și să respecte cu strictețe măsurile de prevenire, să întreprindă acțiuni urgente și corecte, să conștintizeze că de fiecare din noi depinde acum evitarea contaminării cu acest oricare virus.

Planul de acțiuni privind măsurile de prevenție, combatere a gripei umane și infecției cu coronavirus de tip nou (COVID – 19)

Hotărârii nr. 6 din 10.03.2020 a Comisiei națională extraordinară de sănătate publică

 

12-11-

%d blogeri au apreciat: