PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA, IGOR DODON ÎN VIZITĂ OFICIALĂ ÎN RAIONULUI TELENEȘTI

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a efectuat o vizită de lucru în raionului Telenești, având o agendă plină de întrevederi și vizite. Pe ordinea de zi, șeful statului și-a propus să se familiarizeze cu activitatea a două gospodării agricole din satul Tîrșiței, precum și să inspecteze tronsonul de drum  finisat recent din satul Tîrșiței, după care a  avut o deplasare în satul Verejeni unde a inspectat cum derulează lucrările de reparație la drumul local. Conform programului „Drumuri bune pentru Moldova 2020”, în satul Verejeni sunt preconizate lucrări de reparație a două sectoare de drum cu o lungime de 0.425 km, valoarea totală a lucrărilor fiind de peste un milion de lei.

Ulterior, s-a deplasat pe terenul unde urmează să fie construită o platformă industrială multifuncțională (parc industrial), în Telenești.
Terenul are o suprafață de 10 ha și este în proprietate publică a statului. Evaluările specialiștilor arată că pentru conectarea lui la rețelele de energie electrică, gaze naturale, apă și canalizare sunt necesare circa 1,63 milioane lei. Crearea platformelor va contribui direct la dezvoltarea raionului, a întreprinderilor mici și mijlocii, implementarea tehnologiilor moderne, crearea locurilor de muncă, dar și atragerea investitorilor autohtoni și străini.

Următoarea destinație a fost Spitalul Raional Telenești. Președintele a dorit să se familiarizeze la fața locului cu situația epidemiologică. Din momentul declarării pandemiei cu COVID-19, la Spitalul raional au fost tratați 498 pacienți, dintre care 11 persoane au fost lucrători medicali. La moment sunt internați 53 persoane infectate cu coronavirus.

Spitalul are capacitatea de 165 de paturi, și recent, un bloc din cadrul IMSP Spitalul raional Telenești, la începutul verii, a fost dotat cu o rețea de oxigen și aer comprimat care corespunde standardelor de calitate. Acest sistem este extrem de necesar pentru tratarea pacienților bolnavi cu Covid-19, care necesită respirație asistată.

Președintele adresat mulțumiri personalului medical pentru eforturile depuse în combaterea răspândirii epidemiei și le-a înmânat Diplomele de Onoare ale Președintelui. Le-a comunicat lucrătorilor medicali despre faptul că de la 1 septembrie, va avea loc prima majorare, cu 30%, a salariilor pentru toți angajații din sistemul de sănătate al Republicii Moldova.

 După vizitarea instituției medicale, președintele Igor Dodon, însoțit de conducerea raionului s-a deplasat la Gimnaziul ”Mihai Eminescu” din or. Telenești pentru a se documenta cum derulează lucrările de reparație capitală a instituției. Gimnaziului se află în proces de renovare capitală în cadrul Proiectului național „Reforma învățământului în Moldova” iar lucrările au începtul în luna august, 2018 iar costul total al acestora constituie – 13,2 milioane lei.

 În cadrul întrevederii cu conducerea raionului, petrecute în Consiliul Raional, una dintre principalele probleme abordate de președintele raionului, Mariana Ombun a vizat gazificarea raionului. Din cele 54 de localități, doar 21 sunt conectate la gazoduct. Ținând cont de bugetul auster al Consiliului raional, s-a solicitat sprijinul autorităților statului în construcția de mai departe a conductei de presiune înaltă Chiștelnița – Ordășei, lucrările căreia au fost demarate în anul 2007, dar n-au fost finalizate din lipsa de surse financiare.

Totodată, în carul discuțiilor a fost abordată și posibilitatea renovării drumului Clișova-Suhuluceni – Leușeni – Verejeni (22 km). Suma totală a proiectului constituie 89 mil. lei, din care au fost valorificate doar 21 milioane. De asemenea, se discutat și despre implementarea proiectelor de construcție a tronsonului de drum Țînțăreni – Chiștelnița – Ignăței – Trifești, a stației de tratare a apelor uzate pentru locuitorii satelor Suhuluceni și Coropceni, dotarea spitalului raional cu aparataj necesar și altele.

O altă locație în orașul Telenești, Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut-o în vizită la Maria Motruc, veteran al Marelui Război pentru Apărarea Patriei, care recent a împlinit frumoasa vârstă de 100 de ani.

Maria Motruc a luptat pe front din anul 1942 până la finele războiului. A fost telefonistă, apoi mitralior. A fost decorată cu mai multe ordine și medalii pentru eroismul de care a dat dovadă pe câmpul de luptă. Pe timp de pace a lucrat educatoare la grădinița de copii, a trăit modest, a crescut copii și nepoți, bucurându-se de respectul comunității.
Igor Dodon i-a înmânat doamnei Motruc distincția supremă a statului nostru – Ordinul Republicii, urându-i multă sănătate și clipe frumoase alături de cei dragi.

Pe finalul vizitei în raionul Telenești, Președintele Republicii Moldova s-a familiarizat cu activitatea întreprinderii cu capital mixt SRL „Goloseevo” din satul Ghiliceni, fondată de mănăstirea „Goloseevo” din orașul Kiev – mănăstire care este reprezentată în Moldova de Schitul „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” din acest sat.
Apoi, Igor Dodon a vizitat și Schitul Sihăstriei Goloseevo „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” care a fost întemeiat în 2017 și se află în construcție.
Șeful statului a discutat cu PS Isaachie, Episcop de Vorzel, Vicar al Mitropoliei Kievului, Stareț al Sihăstriei Goloseevo, care este băștinaș din Ghiliceni. Igor Dodon a dat asigurări că va contribui la finalizarea lucrărilor de construcție a acestui locaș sfânt, menționând că apreciază efortul depus pentru edificarea așezământului monahal de la Ghiliceni.

%d blogeri au apreciat: