TELENUȘ la Muzeul raional de istorie și etnografie din Telenești

Cine este personajul Telenuș și ce reprezintă?
„Telenuș este un personaj basmic, cel care a creat Satul și Târgul Telenești. El vine din basmul Telenuș și Pasărea Măiastră.”
Personajul Telenuș, erou al meleagului Telenești, este transpus în realitate materială ca bibelou, având o valoare artistică, a cărui rol decorativ prevalează asupra unității sale.
Prezentarea bibeloului are ca scop provocarea interesului pentru lectura basmului ,,Telenuș și Pasărea Măiastră” de către cititorul de toate vârstele, întrucât textul de toate include elemente de basm, preferate de copii, dar și aspecte filosofice, ce dau motive de meditație pentru maturi.
Acest obiect decorativ reprezintă chipul și aspectul fizic al eroului, așa cum este prezentat în basmul din care aparține.
Băiatul-păpușă, cu pletele sale bogate și netede, de culoarea cojii de stejar, insuflă credință în forțele binelui și ne aduce cu gândul la tradiții, datini, vatră, obiceiuri, actuale în localitatea Telenești.
Băiețandrul poartă vestimentație în stil popular, a semeni oamenilor din partea locului, care știau a le confecționa singuri. Atât ia, cât și opincile sunt o dovadă a portului național al teleneștenilor, de prin secolul XVI-XVIII, perioada prin care a ,,viețuit” și personajul Telenuș,
Simbolurile populare cu care este înzestrat personajul: arcul, fluierul, opincile, traista, plosca cu apă vie, brâul roșu, căciula -amintesc de simplitatea frumoasă a vieții omenești, așa cum a fost trăită în sat și târg.
Arcul ca simbol al vânătoriei, amintește cititorului că pe acest meleag au bănuit și forțele râului, dar în mâinile lui Telenuș, simbolizează atât și puterea, bogăția faunei acestui meleag de codri, fiindu-i mereu de nedespărțit.
Plosca umplută cu apă vie de la izvorul de la poalele codrului din sat, atârnată la brâul său, este simbolul vieții și dăinuirii, căci oferă energie, puritate, speranță, farmec și putere tuturor celor care sorbesc din picăturile ei reci și tămăduitoare.
Brâul roșu pe care îl poartă Telenuș, are culoarea sângelui fierbinte și este simbol al puterii divine, căci din dragostea înflăcărată pentru tot ce este frumos și sfânt, Telenuș împreună cu băștinașii au rădicat pe acest meleag codrean, numeroase lăcașuri sfinte.
Împreună cu această, vin într-o armonie pur națională fluierul și trăistuța eroului, ce amintesc cititorului de tradițiile frumoase ale neamului nostru.
Prin cântecul fluierului încerca să-și ridice sufletul plin de dor de la pământ pentru a-l înălța spre ceruri. În trăistuța sa strămoșească de lâniță, își păstra amintirile și pâinea cea de toate zilele, atunci când pleca la drum din codru spre satul și târgul cu băștinași și horă.
La crearea și proiectarea acestui bibelou au contribuit autorii basmului, pictorii Cristina Lefter și Pierpaolo Calandro.
%d blogeri au apreciat: