Angajații Secției Situații Excepționale Telenești implicați în campania de informare a populației cu privire la măsurile de prevenire și control a infecției cu Covid-19

Angajații Secției Situații Excepționale Telenești implicați în campania de informare a populației cu privire la măsurile de prevenire și control a infecției cu Covid-19.

În fiecare zi de vineri, angajații Secției Situații Excepționale Telenești, susținuți de către Consiliul raional și-au propus să lanseze o campanie de informare a populației, în această perioadă, când situația epidemiologică s-a agravat atât pe întreg teritoriu țării, cât și pe teritoriul raionului Telenești.

Pe parcursul zilei angajații SSE au distribuit oamenilor măști de protecție şi pliante informative cu regulile de protecție personală care trebuie să fie respectate pentru evitarea infectării. În alte zile ale săptămânii, au fost organizat itinerar prin localitățile raionului pentru a difuza mesajele de prevenire prin sistemul sonor.

Decizia de a reinstala punctele de informare anti COVID are drept scop prevenirea răspândirii a virusului prin avertizarea oamenilor, educarea unui spirit de solidaritate cu cei care în fiecare zi luptă în prima linie pentru viața fiecărui pacient.

Punctul de informare va activa în intervalul orelor 8:00–12:00, în centrul orașului, lângă piața comercială, în dependență de fluxul persoanelor pentru ca aceștia să poată beneficia de toată informația de prevenire.

Paralel, colaboratorii Inspectoratului de Poliției Telenești efectuează control inopinat în toate unitățile comerciale, terenuri de sport, localuri de alimentației publică și altele pentru a verifica cum sunt respectare prevederile Hotărârilor Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Acțiunile enumerate sunt realizate reieșind din necesitatea sporirii nivelului de respectare a măsurilor de prevenire a răspândirii infecției COVID – 19, precum și a asigurării controlului asupra realizării acestora. Activitățile întreprinse de IGSU în comun cu subdiviziunile MAI sunt desfășurate în cadrul Campaniei naționale de informare și responsabilizare “Fii în siguranță! COVID -19 nu a dispărut”, lansate de Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne.

Sporirea incidenței, creșterea ratei contagiozității, creșterea numărului de teritorii clasificate în cod roșu de alertă, majorarea numărului formelor grave ale bolii, creșterea numărului de decese, sporirea ratei de pozitivare a testelor la virusul SARS-CoV-2, creșterea numărului de forme asimptomatice, răspândirea comunitară intensă, toate acestea atestă tendințe de agravare a procesului epidemic al infecției cu COVID-19 în Republica Moldova.

Conform situației evaluate în perioada de 08 martie – 20 martie, în raionul Telenești, sub gradul de alertă COD ROȘU se află 15 localități, Cod portocaliu – 5 localități, Cod galben – 4 localități, Cod verde 13 localități. În ultimele 14 zile (12-26 martie) au fost confirmate pozitiv alte 143 de cazuri noi, 247 de cazuri s-au tratat, și cu regret au fost constatate – 4 cazuri de deces. Cele mai multe cazuri au fost înregistrate în oraș, urmat de s. Mândrești și Țânțăreni (cu o rată de creștere între +13,+10), localitățile Sărătenii Vechi, Codrul – Nou, Bănești, Căzănești, Verejeni (între +5 – +7), alte localități au înregistrat câte cel puțin 1 caz – cel mult 4 cazuri, între timp în localitățile Hirișeni, Coropceni, Nucăreni, Leușeni, Crăsnășeni, Pistruieni, Câșla, Văsieni, Târșiței și Ordășei nu au fost înregistrat nici un caz în ultimele 14 zile.

Amintim locuitorilor despre necesitate respectării următoarelor măsurilor de prevenire și control a infecției #COVID-19:

  • poartă masca de protecție în toate spațiile publice ( de uz comun) deschise și închise, în special în transportul public. Masca trebuie să acopere gura și nasul;
  • respectă distanța socială de minim 1 m;
  • dacă ați revenit de peste hotarele Republicii Moldova, respectați regimul de autoizolare;
  • Nu fii indiferent, respectă pentru sănătatea Ta și a celor din jur