Ședință de totalizarea a rezultatelor Campaniei de informare și sensibilizare în gestionarea durabilă a deșeurilor, în comunitățile raionului Telenești

Vineri, 29 octombrie, în cadrul Consiliului raional s-a desfășurat o ședință de totalizare a rezultatelor Campaniei de informare și sensibilizare în gestionarea durabilă a deșeurilor, în comunitățile raionului Telenești. La eveniment a participat președintele raionului, Mariana Ombun și vicepreședinții raionului Alexandru Isac și Alexandru Taburceanu, împreună cu Alina Pascaru, șefa Direcției Generale Educație, alături de partenerii locali primarii comunelor/satelor membre ale proiectului și cadrele didactice ale instituțiilor publice de învățământ. 

 Evenimentul s-a început cu o scurtă trecere în revistă a acțiunilor și activităților implementate în cadrul Proiectului ”Spre o gestiune intercomunală, eficace și durabilă a deșeurilor în zona central-estică a Republicii Moldova” referindu-se, în particular,  la comunicarea și sensibilizarea locuitorilor.

După prezentarea rezultatelor campaniei de  informare și sensibilizare în gestionarea durabilă a deșeurilor, în cadrul căreia au participat elevi, instituții de învățământ, biblioteci sau grupuri de cetățeni s-a purces la premierea celor mai relevante și mai cu impact activități de dezvoltare a gradului de conștientizare în comunități.

În cea de-a doua parte a întrevederii s-a făcut o prezentare a opțiunilor de gestionare a fluxurilor de deșeuri prezentate de operatorii de reciclare  invitați: ABS Recycling care operează cu deșeurile de ambalaje din plastic și sticlă; Fundația EcoSave care colectează deșeuri de echipamente electrice și electronice; Cooperativa de producători agricoli Ecoferm care dezvoltă activitatea de compostare a deșeurilor biodegradabile.

Cu această ocazie elevii Școlii Raională de Arte Plastice „Nicolae Moisei” Telenești au vernisat o expoziție de desen denumită ”Orașul curat respiră sănătate”.

Amintim că implementarea proiectului de cooperare descentralizată între 5 municipalități (s. Verejeni, com. Ratus, com. Chițcanii Vechi, com. Bănești, or. Telenești) din raionul Telenești și sindicatul mixt (structura de cooperare inter-municipală franceză) de valorificare a deșeurilor « Savoie Déchets » din cadrul departamentului Savoie, este rezultatul eforturilor comune ale aleșilor locali de ambele părți, în definirea unui program de acțiuni destinat identificării unei soluții durabile și viabile vizavi de gestionarea deșeurilor în cadrul celor 5 comune.
Acest proiect este prima fază a unui program de suport tehnic și financiar pentru municipalități pentru implementarea unui serviciu inter-municipal de gestionare a deșeurilor. Programul definit între «Savoie Déchets » și comunele din raionul Telenești își propune să sprijine implementarea planului strategic de acțiuni național, deoarece acest proiect include orientările și termenele strategiei deșeurilor (2027).

%d blogeri au apreciat: