La Centrul de Plasament temporar pentru refugiați Sărătenii Vechi au fost, de curând, reparate 3 saloane, din donații acumulate la inițiativa unui băștinaș ai satului Inești, stabilit de mulți ani în Anglia

La Centrul de Plasament temporar pentru refugiați Sărătenii Vechi au fost, de curând, reparate 3 saloane, din donații acumulate la inițiativa unui băștinaș ai satului Inești, stabilit de mulți ani în Anglia.

În acest caz este vorba despre Costișanu Ion, tânărul de 35 de ani, originar din satul Inești care lucrează, de ani buni, la compania Rolls-Royce, Solihull, Anglia. La inițiativa proprie, Ion a decis să acumuleze fonduri pentru a ajuta cumva refugiații ucraineni, care au părăsit țara lor și s-au adăpostit în Republica Moldova. De la părinții săi a aflat că refugiații nu au unde se mai adăposti și mulți dintre ei erau cazați la familii care s-au oferit voluntar să ajute. 

Având în vedere că în satul de baștină nu era autorizat nici un Centru de plasament, el a decis să accepte propunerea conducerii raionului pentru a contribui la îmbunătățirea condițiilor la Centrul de Plasament temporar din s. Sărătenii Vechi, mai mult ca atât această instituție este o una publică, de menire socială, iar activitatea de bază include un azil pentru persoane în etate și singuratice.

Ion Costișanu, în urma maratonul desfășurat și a donațiilor făcute de mai mulți englezi și conaționalii de ai noștri au reușit să acumuleze suma totală de 7780 de lire sterline.

La moment, lucrările de reparație au fost finisate. În perioada următoare se așteaptă de completat cu mobilierul necesar.

Pentru Ion Costișanu această acțiune filantropică nu este unică. Din spusele locuitorilor satului natal se cunoaște că de mai multe ori, Ion, a ajutat financiar, mai multe familii defavorizate.

Într-un interviu acordat postului englez BBC, tânărul spunea astfel:

”În noaptea de 24 februarie, satul în care am crescut în Moldova, numit Inești, a fost trezit de sunetul bombardamentelor rusești asupra Ucrainei noastre vecine. Câteva ore mai târziu, Moldova a fost copleșită de un număr imens de refugiați care fugeau în siguranță. Moldova este una dintre cele mai mici și sărace țări din Europa, cu cel mai mare număr de refugiați pe cap de locuitor. În acest moment, țara se luptă să facă față tuturor refugiaților aflați în nevoie. Majoritatea centrelor au fost deja umplute, iar localnicii de acasă găzduiesc refugiați în casele lor. Unii rămân fără spațiu și își transformă garajele și pivnițele în dormitoare.

O familie pe care părinții mei au ajutat-o ​​recent este Anna, în vârstă de 34 de ani, cu copiii ei de opt și unsprezece ani, care au mers peste 200 km pentru a ajunge la granița cu Republica Moldova. Nu-mi pot imagina să merg la temperaturi de până la -7C, plin de frică, confuzie și incertitudine cu privire la ceea ce ar putea rezerva viitorul. Ei spun că nu vor să meargă mai departe în Europa pentru a putea fi mai aproape de soțul și tatăl lor care au rămas în urmă să lupte în război. Cea mai apropiată trecere a frontierei cu Ucraina din satul meu este la 135 km distanță. Întâmplător, aceasta este distanța foarte asemănătoare cu naveta mea zilnică. Intenționez să merg pe jos de la site-ul Rolls-Royce din orașul meu natal, Bristol, până la Rolls-Royce, Solihull, unde lucrez. Voi parcurge o distanță de 134 km, ceea ce înseamnă aproximativ trei maratoane în trei zile pentru a strânge de fonduri un ambițios 12K. Aceste fonduri vor fi folosite pentru renovarea unei clădiri din Moldova pentru a găzdui refugiații ucraineni cu dizabilități. Plănuiesc să plec de la Rolls-Royce, Bristol, vineri dimineața, 25 martie, la ora 9 dimineața, și sper să ajung la lucru luni dimineața.

Clădirea (prezentată în spatele imaginii de profil) este un spital la primul etaj și gol la etajul al doilea, care este etajul pe care avem permisiunea să îl folosim. În prezent, este deținut de consiliul local și am obținut un acord legal pentru a-l folosi pentru cel puțin 2 ani numai pentru refugiații ucraineni. După această perioadă, dacă nu este nevoie să găzduiască refugiați, atunci locul va fi folosit ca un cămin de îngrijire pentru bătrâni. Clădirea are 13 camere și poate găzdui până la 48 de persoane. Reparațiile necesare sunt următoarele.

1) Paturi și plite – asigurate din donații locale

2) 5 Usi – 36.278 lei

3) Ziduri – 124.273 lei

4) Etaj – 52.031

5) Lucrări la tavan – 38.757 lei

6) Electricitate – 8.802 lei

7) Apa – 10.752 lei

Total: 270.893 lei ~12K£

            Se estimează că va dura aproximativ 3 săptămâni până la finalizarea lucrărilor. Am atașat câteva videoclipuri care arată starea unei camere tipice în starea ei actuală. Pentru a asigura transparența modului în care vor fi cheltuiți banii, am format un comitet format din doi colegi de muncă și o altă persoană moldovenească cu domiciliul în Marea Britanie. Vom analiza investiția împreună cu acest comitet și vom posta videoclipuri și un raport detaliat odată ce lucrările vor fi terminate. Vă rugăm să rețineți că aceasta este o mare provocare pentru mine și nu sunt sigur dacă putem crește bugetul stabilit. Dacă nu ridicăm totul, vom repara mai puține camere, dar vom continua proiectul și vom face cât putem de mult. Pe de altă parte, dacă strângem mai mult decât ținta noastră, atunci vom găsi rapid proiecte similare, deoarece există o mulțime de lucruri pe care le putem face în această criză. Vă mulțumesc anticipat pentru generozitatea dumneavoastră și dacă doriți să aflați mai multe decât vă rog să nu ezitați să mă contactați”, interviu încheiat.

%d blogeri au apreciat: