SĂRBĂTOAREA NAȚIONALĂ – ”LIMBA NOASTRĂ”

„Trăiască frumoasa și cumintea Limbă Română! Fie în veci păstrată cu sfințenie această scumpă Carte-de-boierie a unui neam călit la focul atâtor încercări de pierzanie!” (Ion Luca Caragiale).

 Limba noastră cea română este cea mai frumoasă, melodioasă, dulce și suavă. În limba noastră noi visăm, vorbim, ne rugăm, muncim și plângem. Când vorbim de limbă, vorbim de fapt despre o națiune care se identifică prin cultură, istorie dar și limba vorbită. Este esența națională a poporului și ar fi foarte bine ca puterea limbii române să contribuie întotdeauna la progres, solidaritate, înțelegere reciprocă, toleranță și dialog

             Tradițional, la sfârșit de august, la bustul lui Mihai Eminescu sunt aduse flori în scop de elogiere pentru tezaurul național – ”Limba noastră” . Și în acest an, mai mulți oficiali din raion, alături de conducerea raionului au participat la solemnitatea dedicată celei de-a doua sărbătoare națională – ”Limba noastră”.

            În cadrul evenimentului, vicepreședintele raionului Alexandru Isac, în alocuțiunea sa  a dorit locuitorilor raionului Telenești, precum și tuturor cetățenilor Republicii Moldova ”… Sărbătoare națională ”Limba noastră” este acea sărbătoare care inspiră în sufletul majorității cetățenilor sentimentul de respect, patriotism, demnitate,  ne aduce speranță, lumină și dorința de a realiza schimbări pozitive. 31 august 1989 este ziua când, în piața Marii Adunări Naționale, sute și mii de cetățeni au contribuit prin insistență și curaj la proclamarea limbii română – limbă de stat. Eveniment istoric prin care s-a consfințit importanța și valoarea ei etnică, definiția că noțiunile Patrie și Popor (pe de o parte) și Limbă (pe de alta) sunt suprapuse și inseparabile…”

            Lângă bust a fost organizat un recital de poezie cu consistență emotivă și patriotică de elogiere a limbii române, susținut de elevii liceului teoretic ”Lucian Blaga”, pregătiți de profesoara de limbă și literatură română, doamna Raisa Pinteac. În premieră, de la tribună a recitat versurile proprii scriitorul Tudor Roșca, originar din or. Telenești. În același context, au evoluat cu melodii și alți participanți precum Olesea Cațer și Viorel Balan care au conferit evenimentului prin prestația muzicală, un spirit autentic de sărbătoare națională. Melodiile arhicunoscute, dedicate limbii române și Moldovei au răsunat și au adunat pe parcurs mai mulți vizitatori. Activitatea culturală a fost organizată de Secția Cultură Tineret și Sport, care au pregătit și decernat diplome pentru toți participanții.

« 1 de 3 »
%d blogeri au apreciat: