IMSP Centrul de Sănătate Telenești se numără printre cele patru raioane ale R. Moldova care vor beneficia de modernizări pentru eficientizare energetică

 Consiliul raional Telenești și Corporația Financiară Nordică de Mediu (NEFCO) au semnat un acord de creditare întru eficientizarea energetică a instituției medicale din raion. Acesta va fi primul proiect pentru raionul Telenești implementat cu suportul financiar al NEFCO în Moldova.

Chiar de la început de săptămână, președinta raionului, Mariana Ombun, însoțită de vicepreședintele raionului, Alexandru Taburceanu au participat la solemnitatea oficială de semnare a acordului de împrumut. Ceremonia de semnare a fost organizată pe 12 decembrie, la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Moldovei din Chișinău, cu participarea tuturor raioanelor, a beneficiarilor proiectului, Nefco, Suedia, E5P și UE.

Lansarea implementării acestui proiect a devenit un moment important de pe agenda priorităților Consiliului raional Telenești – Semnarea Contractului de Grad și a Contractului de Împrumut în scopul finanțării Proiectului ,,Lucrări de eficiență energetică la instituțiile medico-sanitare publice de interes raional”.

 În cadrul evenimentului de semnare a acordului, președinta raionului a menționat că: „…Printre prioritățile raionului Telenești, pentru această perioadă, cu toate aspectele sale post-pandemice și criză energetică care au determinat orientarea și concentrarea eforturilor pentru îmbunătățirea activității în instituțiile fondate de Consiliul raional, astfel, o direcție prioritară este domeniul sănătății. În acest sens, Eficientizarea energetică a instituției medico-sanitare, prin crearea unor condiții îmbunătățite de activitate, reprezintă pentru raionul Telenești o oportunitate fericită, pe care nu avem dreptul s-o ratăm,  și în același timp o mare responsabilitate… ”.

Pentru a realizarea acestei priorități a fost elaborat proiectul tehnic pentru implementarea proiectului ,,Lucrări de eficienței energetică la instituțiile medico-sanitare publice de interes raional, ce urmează a fi implementat prin intermediul Corporației Financiare Nordice de Mediu (NEFCO).

Suma totală a proiectului tehnic, conform devizului de cheltuieli, constituie 23740 mii lei. În cadrul programului NEFCO se propune un împrumut în tranșe, de la Corporația Financiară Nordică de Mediu, în valoare de 7650 mii lei, cu o dobândă de 30 % anual, pe un termen de până la 5 ani și a unui grant nerambursabil de la NEFCO în valoare de 185 mii EUR, contribuția Consiliului raional Telenești în acest sens este de 1.432 mii lei.

Proiectul din cadrul programului ESC cu NEFCO constă în finanțare sub formă de grant de 30 %, restul creditare cu 3% anual și contribuția Consiliului raional de cel puțin l0 %. La moment prin decizia Consiliului raional a fost aprobat contractul de grant și împrumut cu NEFCO care presupune efectuarea lucrărilor în valoare de 12 782 mii lei. Din aceste surse financiare vor fi executate următoarele lucrări:

  • Fațade termoizolante cu vată minerala (MW), 100 mm;
  • Înlocuire acoperiș si izolație mansardă cu vată minerală,100 mm;
  • Izolarea termică a podelei deasupra subsolului cu polistiren extrudat (XPS) cu grosimea de 50 mm;
  • Înlocuirea tâmplăriilor din lemn;
  • Izolarea termică a conductelor de încălzire din subsol;
  • Instalarea sistemelor fotovoltaice – de 52,5kW.

Este de menționat importanța implementării acestui proiect care prevede că măsurile incluse în costul lucrărilor nominalizate vor permite reducerea cheltuielilor anuale ale Centrului de Sănătate Telenești și ale Spitalului raional Telenești cu circa 1,17 milioane lei. Aceste resurse valorificate vor fi redirecționate spre îmbunătățirea condițiilor de confort interior și prelungirea duratei de viață a clădirii.

 

Despre NEFCO

Corporația Financiară Nordică de Mediu (NEFCO) este o instituție financiară internațională,  înființată de guvernele țărilor nordice (Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia și Suedia) în 1990.

Obiectivul NEFCO este de a oferi finanțare exclusiv pentru proiecte ,,verzi” cu scopul de a genera un impact pozitiv asupra climei și a mediului într-un mod rentabil. În ultimele trei decenii, NEFCO a dezvoltat o rețea extinsă în cadrul comunității ,,verzi” și o capacitate dovedită de a conecta părțile interesate la proiectele relevante. Ca instituție financiară internațională, NEFCO activează în Moldova din momentul semnării unui acord-cadru cu Republica Moldova în iunie 2017. În 2019, NEFCO a lansat Programul de Finanțare a Creditelor pentru Conservarea Energiei în Moldova, oferind împrumuturi concesionale municipalităților pentru investiții în eficiență energetică a obiectelor sociale (grădinițe, școli, spitale), precum și iluminatul stradal.

%d blogeri au apreciat: