Momente festive dedicate sărbătorii naționale – „Ziua Independenței Republicii Moldova”

Independența, suveranitatea, renașterea națională, tricolorul, grafia latină, entitatea națională sunt sintagmele care ar trebui să caracterizeze statul Republica Moldova, și pe care le serbăm cu bucurie în fiecare an pe 27 august.

Administrația raionului Telenești, în persoana președintei raionului Marian Ombun, a vicepreședintelui de raion Alexandru Taburceanu, primarul orașului Vadim Lelic, însoțiți  de  colective de angajați, împreună cu combatanții războiului pentru apărarea Independenței și Integrității Republicii Moldova au asistat la un spectacol muzical, desfășurat în curtea Centrului cultural Telenești.

Activitatea a debutat cu un miting de depuneri de flori. În semn de elogiere a importanței acestei sărbători naționale, oficialii au intervenit cu câte un mesaj de felicitare pentru public și pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Mesajul de felicitare, președinta raionului la început astfel: „Fiecare sfârșit de august ne reîntoarce în timp și ne aminteşte de voinţa neamului nostru care şi-a redobândit suveranitatea și independența. Data de 27 august – Ziua Independenței Republicii Moldova – a devenit un eveniment important pentru cetățenii ţării noastre şi un bun prilej pentru a ne aminti de unde am pornit, cum am evoluat, ce am obţinut şi ce nu am reuşit în perioada respectivă. În acești 32 de ani de independentă  s-au înregistrat realizări remarcabile, dar, totodată, recunosc, că este încă mult de făcut  întru  atingerea  tuturor obiectivelor  preconizate, pentru ca Patria  noastră – Republica Moldova,  să se situeze la înălțimea opțiunii sale şi să devină cu adevărat o Țară a prosperității, păcii, unității și bunăstării. Responsabilitatea făuririi unui stat modern şi puternic, valorificarea tezaurului cultural-lingvistic al poporului nostru, educația tinerei generații în spiritul patriotismului şi respectului pentru valorile plaiului moldav sunt doar câteva imperative importante de realizat de către autoritățile și cetățenii țării noastre. E de datoria fiecărui cetățean al acestei țări să contribuie la păstrarea, perpetuarea și prosperarea valorilor fundamentale ale unei națiuni. E de datoria fiecăruia să promoveze  pacea, patriotismul, bunătatea și adevărul, libertatea, solidaritatea și democrația.  Republica Moldova este o țară mică, dar prin conjugarea eforturilor  comune vom reuși să-i făurim  un viitor mare!…”, s-a vorbit în discursul doamnei Ombun, iar la final a adresat tuturor locuitorilor raionului Telenești calde felicitări, dorindu-le „…multă sănătate, prosperare, optimism și seninătate, încredere în forțele proprii și înțelepciune, speranțe și visuri împlinite, noi izbânzi în activitatea de dezvoltare și consolidare a statalității Țării noastre, afirmare a nestematelor valori naționale. Să ne mândrim că trăim într-un stat independent. La mulți ani tuturor cetățenilor Republicii Moldova! La mulți ani tuturor locuitorilor raionului Telenești!…” mesaj încheiat.

În programul artistic au evoluat mai multe colective artistice autohtone, printre care se numără corul „Sărăteanca” din satul Sărătenii Vechi, conducător artistic Onisim Cazacu, orchestra de muzică populară „Poiana Codrului” de la Centrul de Cultură Telenești cu soliștii Ilie  Cazacu, Lilian Balan, Ana Rusu, Vasilisa Railean, Diana Rusu, conducător artistic, Andrei Midoni, ansamblul de fluieriști „Fluieraș”, Scorțeni, conducător artistic Ion Armaș, ansamblul de dans „Brâuleț” de la Centrul de creație Telenești, conducător artistic Sergiu Samoil, interpretul autohton Vitalie Berezovschi.

« 1 de 4 »

 

%d blogeri au apreciat: