INCENDIILE DE VEGETAȚIE IMPACT ASUPRA SĂNĂTĂȚII ȘI A MEDIULUI ÎNCONJURĂTOR
Numai de la începutul anului curent pe teritoriul raionului Telenești au fost înregistrate peste 75 de intervenții de acest gen, față de 65 în anul 2023, în total fiind afectate aproximativ 160 ha anul 2024 și 276 de ha în anul 2023.
Condițiile meteo nefavorabile, reprezentate de combinația simultană dintre umiditatea extrem de redusă a aerului și temperaturi foarte ridicate ale mediului sau descărcări electrice, care, în prezența unui combustibil precum lemnul uscat, pot declanșa un incendiu natural. O altă cauză care poate duce la izbucnirea unui incendiu de vegetație poate fi chiar omul, care poate utiliza acest mod de eliberare a suprafețelor agricole, în vederea schimbării tipului de cultură agricolă; prin neglijența: de la o țigară aprinsă, o scânteie provenind de la un aparat electric sau incendiere intenționată. Un element important este neglijența omului în producerea unui astfel de incendiu. Din păcate in 50% din cazuri, nu se cunoaște cauza care a determinat izbucnirea incendiului. Incendiile de anvergură mare, din păcate pot fi greu controlate sau nu pot fi controlate.
În acest context, Secția Situații Excepționale Telenești, repetat avertizează populația despre riscul producerii incendiilor forestiere și de vegetație uscată pe arii extinse. Izbucnirea acestora poate provoca pagube materiale semnificative mediului înconjurător, sectorului locativ și pot prezenta un risc eminent pentru sănătate și viața oamenilor.
Conform pompierilor, în condiții de temperaturi ridicate și umiditate redusă, riscul producerii incendiilor de vegetație este mai mare. Astfel, în vederea prevenirii incendiilor de vegetație și celor forestiere care pot afecta suprafețe extinse, cetățenii sunt rugați să evite utilizarea focului deschis, în preajma lanurilor, spațiilor forestiere și locurilor de agrement.
Cetățenii sunt îndemnați să nu dea foc vegetației uscate, miriștii sau gunoiului menajer pentru curățarea terenurilor și gospodăriilor.
Oamenii sunt rugați să nu arunce mucuri de țigară, chibrituri sau alte obiecte aprinse pe suprafețe în preajma spațiilor forestiere.
În timpul aflării în spații forestiere, persoanele sunt îndemnate de salvatori să stingă rugurile și mangalurile la plecare, dar şi să nu lase nesupravegheate sursele de foc deschis. Maturii sunt îndemnați să acorde atenție maximă copiilor și să nu le permită jocul cu focul pentru evitarea producerii incendiilor.
Informează Secția Situații Excepționale Telenești
Tweet