MĂSURILE DE PREVENIRE A SITUAŢIILOR EXCEPŢIONALE CARACTERISTICE PENTRU PERIOADA RECE A ANULUI
Înzăpezirile apar ca rezultatul al căderilor abundente de zăpadă şi viscolelor care pot dura de la cîteva ore pînă la cîteva zile.Ele greunează funcţionarea transportului şi telecomunicaţiilor, activitatea obiectelor agricole, aprovizionarea cu materie primă,energie electrică şi gaze pentru obiectele economice,chiar încetarea activităţii productive.
Înzăpezirile, de regulă au un caracter aparte privind măsurile de protecţie, în sensul că acest gen de calamităţi cu rare excepţii, se formează într-un timp mai îndelungat şi există posibilitatea de a lua unele măsuri, astfel încît mare parte din efectele acestora să fie reduse.
În aceste împrejurări se recomandă tuturor cetăţenilor aflaţi în zonă să se informeze permanent asupra condiţiilor metereologice şi să rămînă în locuinţe,asigurîndu-şi necesarul de hrană,apă,combustibil pentru încălzit,surse de iluminat,medicamente,unelte pentru degajarea zăpezii în apropierea noastră (lopată,ş.a. ). Ermetizarea blocurilor locative ne va da posibilitatea de a păstra căldura în spaţiile locative.
Dacă sunteţi surprinşi în afara locuinţei,în călătoriii,în mijloacele de transport, etc.
Trebuie să vă păstraţi calmul şi să luaţi măsuri contra frigului,cei aflaţi în mijloacele de transport să nu-şi părăsească locul pentru că este pericol de rătăcire.Daţi alarma cu claxoanele,aprindeţi focuri şi aşteptaţi ajutoare.
Reeşind din structura geografică a raionului, din observările efectuate de mulţi ani asupra timpului, direcţia rutelor şi amplasarea obiectivelor economiei, consecinţe nefaste pot fi asupra:
- drumurilor auto,
– de importanţă naţională şi locală,
- în caz de ciucură pe liniile electrice: în situaţie avariată pot fi liniile de înaltă tensiune şi liniile de comunicaţii,
- ninsorile abundente şi înzăpezirile excesive în măsura considerabilă pot să complice lucrul obiectivelor care asigură activitatea vitală a raionului, (aprovizionarea cu pîine, energie elecrică, activitatea instituţiilor medicale, preşcolare, şcolilor, transportului etc.).
REGULI DE COMPORTARE ŞI ACŢIUNE LA ÎNZĂPEZIRI
– informaţi-vă permanent asupra condiţiilor atmosferice, folosind radioul şi televizorul;
– fiţi pregătit pentru a rezista acasă;
– pregătiţi rezerva de alimente, apă şi combustibil şi asiguraţi-vă mijloace diferite pentru încălzit şi preparat hrană;
– pregătiţi mijloace de iluminat independente de reţeaua electrică;
– păstraţi la îndemînă uneltele pentru degajarea zăpezii;
– evitaţi orice fel de călătorie dacă nu este absolut necesară;
– dacă totuşi este necesar să plecaţi luaţi-vă îmbrăcăminte groasă, căciulă, mănuși;
– călătoriţi numai ziua şi folosiţi şoselele principale;
– nu fiţi cutezători şi temerari; opriţi, întoarceţi-vă sau cereţi ajutorul;
– dacă plecaţi cu maşina, asiguraţi-o cu lanţuri pentru zăpadă, lopată, răzuitoare, cablu de remorcare, benzina de rezervă şi asiguraţi-vă că ştie cineva încotro plecaţi;
– dacă mijlocul de transport se strică, nu intraţi în panică şi păstraţi-vă calmul, daţi semnale de alarmă, aprindeţi luminile, ridicaţi capota maşinii şi asteptaţi ajutorul;
– nu părăsiţi mijlocul de transport pentru a cere ajutor, deoarece vă puteţi rătăci;
– evitaţi suprasolicitarea;
– accesați harta interactivă a IGSU a traseelor cu risc sporit de înzăpezire (https://dse.md/node/11422) pentru evitarea blocării pe aceste trasee.
Şef Serviciului Prevenție a Secţiei Situaţii
Excepţionale Teleneşti maior al s/intern Trofim GHERMAN
Tweet