MASĂ ROTUNDĂ DESTINATĂ ACTORILOR COMUNITARI ÎN VEDEREA PREVENIRII ȘI COMBATERII TUBERCULOZEI

În contextul marcării Zilei Mondială de Combatere a Tuberculozei (24 martie) la Consiliul raional s-a desfășurat o masă rotundă, destinată actorilor comunitari.

Asociația Națională a Bolnavilor de Tuberculoză „SMIT”, în parteneriat cu Ministerul Sănătății au inițiat discuțiile cu autoritățile locale pentru: Implicarea actorilor comunitari din raionul Telenești pentru crearea unui sistem interconectat și coordonat de programe și servicii bazate pe comunitate și conduse de comunitate printr-o abordare multisectorială în răspunsul la tuberculoză

La activitatea au participat toți șefii instituțiilor medicale raionale și primare din raion, reprezentantul CSP, CNAM, șefa structurii teritoriale de asistență socială.

Vicepreședintele raionului pe probleme sociale, dl Ion Tulbure a menționat că la  ședința Consiliului raional de la început de aprilie va fi aprobat Acordul de colaborare între Consiliul raional și „SMIT”. Scopul Acordului presupune  implementarea și realizarea obiectivelor pe plan local și național de prevenire și control al tuberculozei.

Totodată, în cadrul ședinței va fi audiat Raportul de realizare a Programului Teritorial de Răspuns la Tuberculoză pentru anul 2023, și va fi aprobat Planul de acțiuni privind redresarea serviciului de ftiziopneumologie în raionul Telenești, pentru anul 2024.

Aceste măsuri sunt întreprinse anual, iar Consiliului raional este deschis pentru colaborare cu toate instituțiile medicale primare, cu autoritățile publice locale de nivelul întâi pentru a intensifica eforturile în lupta împotriva tuberculozei și a salva vieți. Tuberculoza continuă să fie o amenințare la adresa sănătății publice, afectând milioane de oameni din întreaga lume, iar combaterea ei necesită eforturi susținute și coordonate.

%d blogeri au apreciat: